Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás kezdőknek

Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás kezdőknek

Véletlenül futottam bele ebbe a Szendi Gábor könyvbe, a Reálban, 700 forintért, viszont ennek a könyvnek köszönhetem, hogy lett némi fogalmam a táplálkozás tudományos hátteréről, mivel eddig, életem 44 éve alatt csak úgy ráérzésből, ösztönösen, kutyaúszás-szerűen táplálkoztam, viszont ezek szerint eléggé egészségesen. Szendi Gábor úgy kezdi a könyvét, hogy egy sámánt állít elénk példának, akinek a nyugati orvosok bemutatják, hogyan győzik le a betegségeket, a sámán viszont meglepődik, mert a természeti népeknél ezek a civilizációs betegségek nem is ismertek. Valójában Szendi szerint a helyes táplálkozás 59 százalék hús, 41 növényi, és minden baj forrása a gabona, a krumpli mérgező, a kukorica betegséget okoz. Tehát szinte alig ehetünk valamit, ha paleolit táplálkozáson vagyunk, cserébe viszont sokkal egészségesebben élhetünk. A hüvelyesek kerülendők, a gomba viszont mehet. A könyv szerzője abból indul ki, hogy az ember millió évekig csak húst és zöldséget fogyasztott, csak az utóbbi párezer évben álltunk rá a földművelésre. A gabonafélék a városi ember élelmezéséhez tartoznak, és civilizációs betegségekhez vezetnek, úgymint cukorbaj, szívinfarktus, rák, stb. A skizofréniát is civilizációs betegségnek tekinti Szendi, mert az 1800-as évek előtt nem találjuk nyomát szerinte. Hümm, szerintem a kérdés azért ennél összetettebb. A depresszió, a magas vérnyomás, mind-mind étrendbeli hiányosságokra, fogyatékosságokra vezethetők vissza. A könyv úgy kezdődik, mint egy oknyomzás: nyomon követi az 1900-as évek Amerikájában a pellagrajárványt, amit 20 évig el kellett titkolni, ezzel rengeteg ember halálát okozva, holott egyetlen egyszerű okra volt visszavezethető a rejtélyes betegség: a kukoricafogyasztásra. A burgonya szintén mérgező: mind a termés, mind a gumója; a kenyértől coekália betegséget lehet kapni. Mindez, hogy ilyenekben betegszünk meg és meghalunk, egyszerűen arra vezethető vissza, hogy élelmezni kell valamivel a civilizált, városi lakosságot, és az élelmezés egyben népességkontroll is… Hadd pusztuljon, aki nem tudja, mi szabad enni, és mit nem. Nagyon hasznos kézikönyv a Paleolit táplálkozás kezdőknek egy városi sámán könyvtárában, de mindenkinek ajánlható, aki egészségesebben szeretne élni, és jóval hosszabb ideig, hadd tegyem hozzá. Azt is mondhatnám, hogy 700 forintért életmentő lehet ez a könyv, de még akkor is, ha a teljes árat fizetjük ki érte, ami 2940 forint, a benne rejlő tudáshoz képest az összeg bagatellnek tűnik. Azért nem tehető, szerintem kötelező olvasmánnyá, mert hazavágná nemcsak az orvostudományt a jelenlegi formájában, hanem a gyógyszeripart és ráadásul az élelmiszeripart is, az emberiség nagy része még nincs felkészülve az igazság ilyen mértékű befogadására. Úgyhogy csak az olvassa el, és fogadja meg a tanácsokat, aki tényleg meg akarja előzni vagy meg akarja szüntetni a civilizációs betegségeit. Sajnos, ehhez se szénhidrát, mármint kenyér, se krumpli, kukorica nem ajánlott. Aki képes ezt megvalósítani a saját életében, arra kíváncsi vagyok, milyen tapasztalatokról számol be ezek alapján. Én szinte ösztönösen követtem eddig is a paleo-t, ahogy tudtam, szerintem annyi volt a szerencsém, eddigi életem során… Mármint az étkezésemmel… Akkor ezután még jobban vigyázok… Na, akkor paleo-ra fel! 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.