Statikus oldal generátor (Hugo)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Mára már teljesen úgy viselkedem a statikus oldal generátor kapcsán, mint egy

technofób informatikus, médiapesszimista kommunikáció szakos hallgató,

mint ahogy szokásom mostanában magamat jellemezni. Mi történik, ha összehozunk két olyan tevékenységet, ami senki mást nem érdekel az országban? Hát, persze, megszületik a(z) https://interactivefiction.eu

Statikus oldal generátor (Hugo)

Statikus oldal generátor + interactive fiction

A statikus oldal generátor és az interactive fiction játékok találkozásából (a boncasztalon) született meg ez az oldal. A statikus oldal generátor nagy vonalakban olyan, mint egy tartalomkezelő rendszer (content management system, CMS), mint például a WordPress, de mégsem teljesen olyan, mert jó esetben linux parancssorban írjuk a bogunkat vagy oldalunkat, rossz esetben a GitHubon piszkálgatjuk az oldalunk forrás fájljait. Még nem teljesen vágom, igazából mire is jó egy ilyen statikus oldal generátor, olyanokat szoktak mondani, hogy gyorsan betölt, nem használ követőkódot, meg mint tudom én, még mit. Én a Hugo nevű rendszert próbáltam ki, ami Go nyelven íródott, de van a Jekyll, ami Ruby nyelven van, meg még egy csomó féle, most nincs kedvem felsorolni, mindenki utánanézhet.

Hugo = GitHub + Linux parancssor

Szerintem egyelőre a statikus oldal generátorok nem vetélytársai komolyan a CMS-eknek, olyan értelemben, hogy a mezei felhasználó nem fog linux parancssorban tartalmat generálni. Jó, ha megtanulja a WordPress-t, bár ez a feladat is sokszor inkább a honlap készítőjére hárul, mert az is macerás sokaknak, vagy nem tudom. Azért kell egyfajta elhivatottság és lelkesedés ehhez is, mert enélkül nem halad a projekt. Még elég kezdő vagyok a statikus oldal generátorok és a GitHub világában (ott hostolódik ugyanis többnyire a történet). Egyelőre nem fenyeget komolyabban az a veszély, hogy lecserélem a tartalomkezelő rendszereket statikus oldal generátorokra. Bár, ki tudja, mit hoz a jövő, ugye?

A Világgép jövője: WordPress, PHP-Fusion, Hugo?

A Világgépet illető kérdések között néha felmerül bennem, hogy visszarakom PHP-Fusion-be, egyelőre szintén nem komolyan, vagy ha kiderülne, hogy eddig nem ismert előnyökkel járna a statikus oldal generátor (pl. sokkal jobban szeretné a Google, de azt hiszem erről nincs szó), akkor az is szóba jöhetne a jövőben. A Világgépen szerintem az elkövetkezendőkben növekedni fog a hobbi oldal jelleg, meg nyilván az aktuális érdeklődési köröm is megjelenik. Terveim között szerepel függetlenedni a pszichiátriai témáktól. De mivel várhatóan a záródogám is hasonló témájú lesz, ezt teljesen nem tudom ígérni. Szeretnék már normálisabb dolgokkal foglalkozni, mint annak a boncolgatásával és elemzésével, hogy ki az elmebeteg (szerintem ők). De ez mindig is társadalmi konszenzus kérdése volt, és jelenleg nekik kedvezőbb a helyzetük társadalmi megítélése. Remélem, hogy ez valamikor változni fog, bízzunk a távoli jövő józan ítélőképességében.

Blog, Interactive fiction, Programozás
Mintha kizártak volna a saját bulimból, másnaposan kávézgatok különféle presszókban, várva, hogy elkezdődjön végre az életem afterpartija. / In Progress: DE-BTK kommunikáció-médiatudomány, újságíró szakirány / robi781030@gmail.com

Szólj hozzá Te is!