News Updates

Home » Pszichológia » Soteria, Open Dialogue

Soteria, Open Dialogue

Sokszor nehéz a pszichiátriáról düh nélkül beszélni. Vajon lehet-e a kérdéshez konstruktívan hozzáálni, és egy erőszakszervezetet erőszak nélkül eltakarítani? A tudomány eszközeivel? És vajon milyen tudományéval? Pszichiátria kell és pszichiátriai reform és antipszichiátria? Hiába mondom én, hogy a pszichiátria egy áltudomány, és annak is hazug. Sőt, nemcsak én mondtam, hanem olyan pszichiáterek is, mint például Thomas Szasz, R. D. Laing, hogy csak a leghíresebbeket említsem, akik hangot adtak tapasztalataiknak és véleményüknek.

A pszichiátria eladott egy zsák szart az orvostudománynak, és az emberek megtévesztésére maga is orvosi álcát öltött és ölt a mai napig. Hazug áltudománya ott pöffeszkedik egy lehetséges elmetudomány helyén, elfoglalva egy valódi tudomány helyét, és állami erőszak segítségével tartja pozícióban magát. Az elméről való valódi tudás helyett úgynevezett „mentális betegségeket” kreál, amiket az amerikai gyógyszerlobbi által felbérelt pszichiáterek szavaznak be a tudományba, és ezt próbálják ledugni az emberek torkán tabletták formájában, amik aztán lassú kínhalállal kivégzik a pácienst. Vénasszonyok/vénemberek bingóklubjában még helyénvaló lenne az ilyesmi, a tudományban nem. Fura, hogy pont én papolok tudományról, tudományos képesítés híján.

De talán nem is annyira. Tudományos esélyeimtől tulajdonképpen a pszichiátria áltudománya fosztott meg, és a mai napig próbálkozna ezzel. Hacsak tehetné, az életemtől is megfosztana, legelőször is az életminőségemet téve tönkre. Volt egy korábbi koncepcióm, miszerint az újfajta elmetudománynak a bölcsészet területéről kellene indulnia, persze körvonalazatlan sejtés volt csupán, és ez Loren Mosher amerikai pszichiáter Soteria módszere segítségével, és a finn gyökerekkel rendelkező Open Dialogue módszer segítségével már körvonalazódni látszik. Az igazság sokszor annyira ijesztő, hogy amikor kimondtam, hogy „az a módszer, hogy nem csinálunk semmit”, az embereknek túl hajmeresztő, az embereknek a pszichiátriánál is ijesztőbb az a lehetőség, hogy nincsen pszichiátria, aki erőszakot követne el egy potenciális erőszaktevőn, akire rá van fogva minden szar a pszichiátria (és a média) által.

Módszer tehát mindenképpen kell, az Open Dialogue módszert nyelvészek nyújtották be, a finn egészségügyi törvények lefaragására, és a módszer sokat kölcsönzött a kulturális antropológiából és a sámánizmusból, aminek északon, vélhetően, még mindig van egy kis hagyománya. Sajnálatos, hogy a pszichiátria uralmát csak költséghatékonysági módszerekre hivatkozva lehet megfékezni, a sok névtelen, pszichiátriai diagnózissal felcímkézett, és lassanként, élve megemésztve eltüntetett pszichiátriai betegsorsok nem számítottak sohasem. Névtelen áldozatok ők az úgynevezett tudomány (valójában egy erőszakos áltudomány) oltárán. Egyébként Loren Mosher Soteria módszere annyiban áll, hogy menedéket nyújt a krízishelyzetben lévőknek, az Open Dialogue pedig egyszerű segítő beszélgetésekből a krízisben lévőkkel, és azok családtagjaival. Egyszerű, költséghatékony, eredményeik is vannak, amiket nem vernek nagy dobra, amit nem csodálok, hogy akik kilábalnak ebből az állapotból, nem akarnak a pszichiátria látókörébe kerülni. Hiszen köztudott, hogy a pszichiátria módszere a megfélemlítés és az erőszak, az általuk skizofrénnek nevezett csoporttal szemben, és a halálig tartó üldözés és gyötrés. Ez a csoport, ami egyáltalán igazolja a létjogosultságukat, igyekeznek tehát minden eszközzel őket (minket) démonizálni, a média és a kis irományaik által, és az állami erőszakszervezetek segítségével “kényszergyógykezelni”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 items - Ft
"A blog a legnagyobb nyilvánosság előtt gyakorolt magány." - Balla D. Károly, mint tudjuk.