Pszichotikusok Egyesülete – Webshop projekt

Pszichotikusok Egyesülete – Webshop projekt

Seth Godin: Na, ez már marketing! című könyve alapján

Egy folyamatban lévő innovációt szeretnék bemutatni, a Pszichotikusok Egyesülete (a munkahelyem) webshop projektjét, amin informatikusként, önállóan dolgozom. A webshop gondolata az előző elnök, Hernádi Szilvia Emese hivatali működése alatt merült fel a Pszichotikusok Egyesületében. Ekkor készült egy tévéfelvétel rólam és az egyesületről a Tabukról tabuk nélkül című sorozatban, ami a Spektrum TV műsorán volt látható. Abban az időben végül nem valósult meg a projekt, arra való hivatkozással, hogy az Állatparkban mindent el tudunk adni, de az új elnök, Sipos Edit ideje alatt a webshop projekten tovább dolgozhattam, és el is készült a webshopnak egy olyan változata, ami már működőképes, csak az utolsó lépések vannak hátra, mint például a NAV-hoz bekötni, és a webshop „kulcsra kész”, azonnal üzembe helyezhető.

A Pszichotikusok Egyesületének az oldalának a fejlécét én készítettem, mint ahogy mindent az oldalon. Az egész honlap projekt voltaképpen az én saját munkám eredménye. „A honlap én vagyok.” – mondhatnám viccesen. Az egész projekt lehetősége akkor teremtődött meg, amikor az akkori elnök (Szilvia) egy pályázati projekt keretében egy weboldalt rendelt meg az egyesületnek. A weboldal Joomla! tartalomkezelő rendszer alatt működött, egy darabig ezt kezeltem, aztán jobbbnak láttuk az egészet átrakni WordPress-be, a könnyebb kezelhetőség miatt (természetesen a menüpontok, és a design megtartásával). Ettől kezdve ez a weboldal lett a munkám. Mondhatni, hogy munkahelyet teremtett. Bár az egyesület jelenleg még előszeretettel használja a Facebook csoportot a weboldal helyett, ki tudja, mit hoz a jövő, a weboldal látogatottsága is növelhető lenne, ha összekapcsolnánk a webshoppal. A vásárlók miatt az oldal közérdekű információit is látogatnák, és fordítva, az oldalt információszerzés céljából keresők vásárolhatnának is. Ez újabb munkahelyet teremt. Számításaink szerint egy teljes embert vesz igénybe a termékekkel való foglalkozás és postázás. Jószerével informatikusként az egyesületben én magam teremtek magamnak munkalehetőséget.

De nemcsak saját magam számára szeretnék munkalehetőséget teremteni, hanem hasznosítani is szeretném a közösség számára a tudásomat és a munkámat, hogy egy ilyen kényelmes, automatizált vásárlási lehetőséget teremtsünk meg az egyesületen belül – ez tűnik a jövő útjának. Jelenleg ugyan még bírja a Facebook csoport a megrendelőkkel való állandó párbeszédet, ami így a csoporton belül zajlik, nemsokára azonban a csoport létszáma annyira megnő, hogy ez könnyen gondot okozhat. A Pszichotikusok Egyesületének Facebook csoportjának 690 követője van, ebből 664 kedvelő is. Ekkora taglétszámnál már nem árt a termékek megosztott formában történő értékesítése, egy része az értékesítésnek továbbra is mehetne a Facebook csoporton keresztül, pl. azok felé, akik „igénylik a beszélgetést”, és elindulhatna a webshop is, azoknak, akik jobban szeretnek „csak kattintani”, mint hosszan tartó szociális interakciókba bonyolódni egy-egy termékvásárlás kapcsán. A fejlődés sohasem áll meg (bár, azt, hogy jó irányba haladunk-e nem mindig könnyű megítélni), és azt hiszem, a 21. század kihívásaira jelentésteljes és értelme válasz a webshop projekt – mégha néha az egyesületi elnökök vonakodnak is belátni ennek időszerűségét. Plusz munka nem nagyon lenne vele, maximum némi hely kellene, a csomagoláshoz, de tudom, a helynek is szűkében vagyunk. Bár ez is megoldható lenne az ajándékbolt kitelepítésével az épületen kívülre, mint ahogy Szilvia idejében láttunk már erre példát. Nyilván, mindenre van megoldás és lehetőség, csak akarat kérdése, és a fejlődés, bővülés néha pakolással jár… ez óhatatlan.

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.