Psy – A kis pufók jövevény

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Legutóbb egy Dél-Koréából indult sztár, Psy hívta fel magára a figyelmemet, pusztán a névválasztásával. Vajon van valami jelentés a név mögött? Hogy lesz egy K-Pop sztárból olyan ismert előadóművész, hogy meg kell miatta növelni a YouTube letöltésszámlálóját. Vajon számoltak vele, amikor ekkora sztárrá lett, vagy mindez a véletlen műve, és csak utólag próbálták őt a kisajátítani, ki-ki a saját céljaira? Egy időben divat volt eljárni a Gangnam Style táncot fontosabb megnyert sportmérkőzések után, politikai kampányokban, és egy ENSZ főtitkár, Ban Ki-Moon is együtt hülyéskedett Psy-vel (eredeti nevén Pak Cseszang), hogy politikai célokra felhasználja.

Psy 2012-ben, ötödik albumával lett világhírű, annak is az első dalával, a Gangnam Style-lal, ami koreaiul valójában „oppan Kangnam szuthail”, ami valami olyasmit tesz, hogy „a te bátyád olyan, mint Kangnam”. Kangngam a dél-koreai főváros, Szöul egy negyede, ahol a gazdagok élnek, és ahol idegenül hatna Psy a kis vicces táncával és mondanivalójával, ha nem kapta volna fel időközben a média és a világhír a valójában altesti poénjairól, fura mozgásáról és amerikaellenességéről közismert dél-koreai előadóművészt, K-Pop énekest és rappert. Eredetileg a meg nem értett, illetve csak szelektíven hallgatott, dél-koreai zenei undergroundhoz tartozott, 2001-ben jelent meg az első lemeze Psy from the Psycho World! címmel, innen tehát a névválasztás, az elmebetegséget parodizálja ki valószínűleg, semmi köze a „pszi-vel kezdődő foglalkozásúak”-hoz.

Egy Japán turnéján még „kis pufók jövevény”-ként mutatkozott be, még akkor is, miután hazájában már híressé vált, ezt azonban úgy kellett kiküzdenie, 2001-es, első lemezét kiskorúak számára veszélyesnek találták, és betiltatta a kormány, ugyanebben az évben letartóztatták füvezésért. Aztán gyártotta (volna) sorra a lemezeket, ha be nem hívják időközben kétszer sorkatonai szolgálatra (másodszor azért, mert először nem voltak megfelelőek a szolgálata körülményei). Szóval szívatták, ahol érték. Ami nem teljesen meglepő, mert egyik korai szövegében lassú kínhalált ígért a dél-koreában állomásozó amerikai katonáknak és családtagjaiknak, amiért 2012 decemberében (a világhírnév után) már illett bocsánatot kérnie. Természetesen az idő megszépít mindent.

A Gangnam Style sem azzal a szándékkal íródott, hogy kangngami luxusutazásokat szervezzen hatására a dél-koreai és szöuli kormányzat, hanem a kangnami életstílus kiparodizálására, a rongyrázás kipellengérezésére, valami olyasmi életstílus kifigurázására, ahol a szegényebb nők hitelre járnak drága kávéházakba, hogy a csillogás látszatát fenntartsák maguk körül. Psy körül valamiért működött a médiafelhajtás, a YouTube-nak is köszönhetően, de hogy mennyire köszönhető a véletlennek a felfedezése, máig nem lehet tudni, viszont talán működött az a recept, hogy akit nem tudsz elhallgattatni vagy kicsinálni, állítsd magad mellé, és ma már Psy mint koreográfus és rendező, tévés személyiség kevésbé vérgőzös kritikákkal illeti a világot, mint annak idején. Kihúzták a méregfogát. Talán üzenet ő világnak: Lám, még a legelvetemültebb kritikusaink számára is van bocsánat, amennyiben a mi szekerünket tolják. A történtek fényében nem is tehet másként az ember. Akinek alapvetően jó a humora, képes elfeledkezni a gyilkos indulatairól a fennáló hatalommal szemben, még ha azok jogosaknak tűnnek is.

Világgép, Zene
Mintha kizártak volna a saját bulimból, másnaposan kávézgatok különféle presszókban, várva, hogy elkezdődjön végre az életem afterpartija. / In Progress: DE-BTK kommunikáció-médiatudomány, újságíró szakirány /

Szólj hozzá Te is!