News Updates

Home » Könyv » Popper Péter: Hogyan válasszunk magunknak sorsot?

Popper Péter: Hogyan válasszunk magunknak sorsot?

Eddig nem olvastam semmit, amit Popper Péter írt, csak most a Hogyan válasszunk magunknak sorsot? című könyvet, ami halálának 10. évfordulójára jelent meg, és olyan előadások leiratait tartalmazzák, amik még soha nem jelentek meg nyomtatott formában. Az előadások nagy felkészültségről tanúskodnak történelmi, vallási, pszichológiai területen.

A könyv fejezetcímei érdekesek

A könyvben olyan előadások szerepelnek, mint A kételkedő hite, A bennünk megbújó sötétség, A jó és rossz válaszútján. Nekem legjobban a Nemzedékek sorsa és felelőssége tetszett, leginkább ez a fejezet vagy előadás tudott nekem újat mondani. Felteszi a kérdést a szerző, többek között, hogy a 20. századi ember milyen jogon moralizál az utána jövő generációnak, amikor 2 világégést is összehozott… Szerinte nem szabad rátelepedni a fiatalokra, hagyni kell őket saját fejük szerint cselekedni, az az igazi megoldás.

Ennek ellenére azt is nagyon a szívén viseli Popper, ahogy az öregekkel bánik a társadalom, azt a nézetet vallja, hogy egy ledolgozott élet után nem kegyelemkenyéren kellene tengetni őket, és még azt is a szemükre hányni, hogy mások tartják el őket. Mivel ledolgoztak ők már annyit, amiből bőven kijönne egy olyan összeg, hogy utazhasson az idős, vagy akár a hobbijának élhessen. A társadalom megengedhetné magának ezt a luxust.

Caesar, a kalózvezér és a sakk

A címadó írás, a Hogyan válasszunk magunknak sorsot, leginkább az emberi sors és a sakk (mint játék) ezoterikus eredetével foglalkozik. Ami nagyon érdekes lenne, ha lázba hoznának az olyan fajta logikai játékok, mint a sakk. De akik ilyenek, mint én, nekik is felhoz egy példát Popper, egy Karinthy novellát, amiben Julius Caesart foglyul ejti egy kalóz, és legyőzi sakkban, ami a megállapodás szerint Caesar életébe kerülne. De Caesar lelép a tábláról a királlyal, így elvonja a kalózvezér figyelmét, és leszúrja. Nekem azt üzeni ez a novella, hogy jó, ha okos vagy, de nem árt egy kis erő sem.

Nagyon jól és összeszedetten ír a szerző (illetve tartja az előadást), nekem a legjobban a gondolati fegyelme tetszett, ahogy felépül 1-1 szöveg. Bevallom, nem időztem az előadásokkal annyit, amennyit megérdemeltek volna. Mert hajtott a tatár, a tantárgyfelvétel és az internetfüggőség, de ezek után szívesen visszatérek majd Popper írásaihoz később is. Popper Péter Hogyan válasszunk magunknak sorsot? című könyve beszerezhető a Librinél és a Líránál is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 items - Ft
"A blog a legnagyobb nyilvánosság előtt gyakorolt magány." - Balla D. Károly, mint tudjuk.