Pánik? Ugyan már!

Pánik? Ugyan már!

Pedig de! Akármit is teszek, amint bekapcsolom a TV-t vagy a netet, nem birom ki, hogy ne pánikoljak!!

És nem terhesség, vagy éppen a munka, neadjég a nem létező baráti társaság miatt, hanem az új koronavirus az, ami kiváltja belőlem ezt a határtalan félelmet… Amikor a helyi patikában immun erősitő “valamit” kértem, akkor barátságos, ám kissé hűvös választ kaptam, miszerint itt a mi falunkban nem kell aggódni, ide biztos nem fog betörni a virus. Azért én csak megvettem a vitamint, a ginsenget és az ezermiligramoscét. És olvasom a hireket, pedig nem kéne.

Tényleg Denzel Washington mondta jól, mikor állitotta: ha nem olvasol hireket, tájékozatlan, ha igen, akkor félretájékoztatott vagy. Jön is a kérdés: melyik hircsatornát válasszam? A TV hiradót sem mindegy már, nevezzük nevén, melyik csatornán nézem. Én a zertéelt szoktam, bár már ott is kitör a frász. Aztán a weben meg a zorigo helyett a zindexet olvasom, mert mindent tudni szeretnék, ám ott a fész és a többi közösségi oldal is: instán pl még mindig nyugalom van, holott érdekelne egy egy influenszer véleménye a témában, de tényleg és ott a liberális twitter, miszerint baromság az egész kajafelvásárlás “hiszti”.

Mégis mit gondoljak, vagy merjek gondolni ezek után? Már senkit nem féltek, csak a szük a családi körömet és magam. Megfejelve mindez a világ hireivel, amit a CNN-en nézek, igencsak ég a talpam alatt a talaj. Dehát hova is mehetnék? Mit is tehetnék? Kezet mosok, nem megyek tömegbe, megveszek három konzervvel többet és megtanultam lilakáposztát is főzni most már (a boltban hiányzott az olaj, viszont akciós a csoki, kiértiezt?). Szóval ez a rengeteg inger nem tesz nekem jót. Pláne, hogy jól halad a munka és a csemete is jól teljesit az iskolában. Egyértelmü, ami most történik, az nem bennem, hanem rajtam kivül zajlik! Most ezzel nyugodjak meg? Az sem egyszerű, mikor elkap a gépszij (amire volt példa) és mikor épp megnyugodhatnék, hogy minden megy a maga útján, jön egy ilyen világválság (sicc!). Nevetséges érvelés ugyan, de hányan lehetnek még igy ezen a világon? Csak gondoljak bele, mi az én, vagy ennek az oldalnak IGAZÁN a problémája és mennyire eltörpül mindez amellett, hogy nemcsak a gyerekek Sziriában, hanem az öregek Európában is hullanak… Viszont ha meg belegondolok, hogy ezen az oldalon is súlyos visszaélés van dokumentálva, és emellett is csak úgy, közönnyel felvértezve van jelen a b. olvasó, hát még nagyobbat koppan a vészharangom.

Hahó, valami nagy baj van! És miért is ne lehetne pánikolni emiatt???!! A wikipaedia szerint a pánik definiciója a következő: “A pánik kétségbeesett rémület, amiben a menekülési kényszer felülbírálja a józan észt. A pánik gyakran bekövetkezik katasztrófahelyzetek során, és a hatása alá került személyek saját testi épségüket is veszélyeztethetik.” illetve ez is idekerült: “Ilyenkor nem tartjuk be a viselkedési normákat, és az egyéni viselkedés sokszor függ mások viselkedésétől. Például egy verseny alkalmával felbomolhat a kooperáció, és az egyén kerül előtérbe: instabil nyereségstruktúra. A szót a pszichológiában és a szociológiában is használják a kétségbeesett cselekvés szinonimájaként”.

Nem valami biztató. Konkrétan ezen megy több nemzet keresztül, több ország is akár, és ilyenkor még jobban számit, kik is a vezetőink, mennyire tudnak ők jó döntéseket hozni, és mi lesz, ha a pápa is meghal? Mindenki tegye a kezét a szivére és irjatok, mi is ilyenkor a helyes és józan gondolkodású viselkedés, én ugyanis ezek hiján vagyok éppen és inkább nézem rezzenetlen arccal a brit királyi család történetét, mint hogy zokogva omoljak össze valami terápiás virágkötésen.

, ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.