Páciensek tapasztalatai a pszichózis gyógyszermentes kezeléséről

Páciensek tapasztalatai a pszichózis gyógyszermentes kezeléséről

Írta: José G. Luiggi-Hernández, Mad In America, 2020, szeptember 4.

Egy új tanulmányt publikáltak a BMC Psychiatry-ban, am leírja a folyamatát azoknak a norvég embereknek a felépülésének, akik pszichózist tapasztaltak, és adva volt a lehetőségük, hogy a gyógyszermentes kezelést válasszák. A kutatást, amin a tanulmány alapul, Christine H. Ødegaard vezette, a Haukeland Egyetemi Kórházból, Bergenből, valamint Larry Davidson a Yale egyetemről, és további kutatók egy csoportja.

A kutatásban azt találták, hogy a felépülést megkönnyítette, ha a páciensek különféle terápiák közül válogathattak, annak tudatában, hogy mik az előnyei és a hátrányai a rendelkezésre álló terápiáknak. A szerzők azt sugallták, hogy a gyógyszermentes kezelés jobban elősegíti a tünetektől való megszabadulást, hozzátéve:

Az egészségügyi ellátás Norvégiában talán egy lépéssel közelebb került a pszichózis kezelésének optimalizálása felé, több páciensnek megengedve a választást, és elősegítve a párbeszédet, így a személyközi kommunikációt is a páciens és a gondozó között.”

A pszichózis gyógyszermentes kezelése azután vált lehetségessé Norvégiában, hogy különböző szervezetek kérvényezték, hogy változtassák meg a kemény és erőszakos kezelések egyeduralmát.

Ødegaard és a kollégái véleménye szerint:

A felkészülés a megnövekedett pszichoszociális beavatkozásra a mentális egészségügyön belül lehetővé teszi a pácienseknek a gyógyszerelhagyást támogató környezet mellett. Ez a változtatás a mentális egészségügyben előzetes viták során merült fel, ami az antipszichotikumok használatáról szólt a komoly pszichiátriai betegségekben.”

A kutatók fogadtatása az eljárásra néhány esetben az volt, hogy néhány pszichiáter tudománytalannak bélyegezte az eljárást, és azt mondták, hogy nem reprezentálja a többség kívánságát a pszichiátriai szolgáltatást használók közül. Továbbá úgy kommentálták, hogy azok az emberek, akik ezt a formát választották, „híján vannak a belátásnak” és a gyógyszermentes kezelés tovább fogja stigmatizálni a gyógyszeres kezelést. Habár a páciensek támogatása vitatja ezeket az állításokat, gyakran rámutatva azokra a tanulmányokra, amik megkérdőjelezik a hosszú távú hatékonyságát az antipszichotikumoknak, és kiemelik az erős mellékhatásait a kezelésnek.

Az antipszichotikus gyógyszerezés tipikusan a rövid távú pszichotikus tünetekre, és a hosszú távú visszaesések csökkentésére ajánlott. Míg a mostani kutatások azt találták, hogy a gyógyszerezés csökkentése vagy elhagyása növeli a hosszú távú felépülés esélyét. Adottak a lehetséges előnyök és kockázatok mindkét megközelítésnél, többen kiállnak a jogi alapú megközelítés mellett, ami tiszteletben tartja a páciens autonómiáját, információt szolgáltat a kezelési lehetőségekről, és megengedi a szolgáltatást használóknak, hogy a saját kezelési tervüket használják.

A kutatók rámutatnak, hogy azok a személyek, akik pszichózissal járó rendellenességekben szenvednek, valószínűbb, hogy saját akaratukon kívül kerülnek kórházba. Amíg néhányan azt mondják, hogy ez döntés életmentő lehet, mások szerint traumatizáló, és ahhoz vezet, hogy kevesebben veszik igénybe a mentális egészségügyi szolgáltatásokat. Ehhez még hozzájön, hogy a nem önkéntes kórházi ellátásoknak is megvan a maguk rizikója, mint ahogy például úgy találták, hogy hozzájárulnak az öngyilkosságok számának növekedéséhez.

Amíg a növekvő reménytelenség a kényszerbeszállítások alatt a pszichotikus tapasztalatok miatt megnövekedett szuiciditáshoz vezet, az új programokban úgy találták, hogy a nem gyógyszeres, pszichoszociális beavatkozások, amiknek pszchológiai, szociális és rendszerközpontú elemei számottevően csökkenthetik az öngyilkosságra való hajlamot ezekben az emberekben.

A tanulmány írói hozzátették, hogy kvalitatív kutatások bizonyítékot szolgáltattak, arra is, hogy a nem gyógyszeres kezelések a konkrét tüneteken túli problémákat is célozzák:

Olyan aspektusok, mint a személyközi folyamatok, annak megértése, hogy mi okozza a szenvedést, és a megnövekedett remény és motiváció nagyobb önbizalomhoz vezet a kezelés folyamatában.”

A tanulmány célja az volt, hogy felfedezze és leírja a felépülési tapasztalatokat ezekben az új kezelési lehetőségekben és ezek választásában. A kutatók félig struktúrált, mély interjúkat készítettek azokkal az emberekkel, akiket regisztráltak a gyógyszementes kezelésre, és valamilyen pszchózissal járó rendellenességben szenvedtek (mint skizofrénia, paranoid pszichózis, skizoaffektív zavar, egyebek között).

Az interjúk elemzése után, levontak egy általános tanulságot: a személyes felépülési folyamat könnyebb lett a több pszichoszociális kezelési lehetőség rendelkezésre állása révén a mentális egészségügy gyógyszermentes programján belül megvalósulva.

A teljes cikk angolul itt olvasható.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.