Nincs olyan gén, ami meghatározná a “mentális betegséget”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Írta: Peter Simons, Mad In America, 2021. január 11.

Egy új felmérés szerint, amit 50000 emberrel készítettek, nem találtak olyan gént, ami befolyással lenne a „mentális betegség”-re. David Curtis irányította a kutatást, az University College London Genetikai Kutatóintézetében. A felmérést publikálta a Journal of Affective Disorders.

Az eredmények, amiket a tanulmányból nyertünk, tökéletesen negatívak,” – írta Curtis.

Egyetlen gén sem statisztikailag meghatározó, többszörös tesztelés után sem, és akinek a legmagasabbra vagy legalacsonyabbra értékelt a kockázata, az sem tekinthető biológiailag valószínűbb jelöltnek,” – tette hozzá.

Továbbmegy, amikor azt írja: „Az eredmények eloszlása pontosan annyi, amennyit a véletlen alapján várhatnánk.”

A gének és az agy, mentális betegségek, nincs genetikai összefüggés

A felmérés az exom-szekvenált résztvevők adatai alapján készült, és az UK Biobank adatbázisát használta. A meghatározó kérdés a következő volt: „Járt valaha pszichiáternél idegesség, szorongás, feszültség vagy depresszió miatt?”, amire 5872 válaszolt igennel, 43862 válaszolt nemmel. Ezt a két csoportot később összehasonlították.

Egyetlen korlátja az eljárásnak a pontatlansága – az embernek lehet pszichiátriai diagnózisa, amit inkább a háziorvosa kezel, mint pszichiáter, például. Habár, Curtis megvédte a kérdése használatát, mert szerinte hatásosabban kiszűri a súlyosabb mentális egészségügyi vonatkozású eseteket. Még fontosabb, hogy ez egy olyan kérdés volt, amire az UK Biobank páciensei már előzőleg válaszoltak.

Curtis mostanában publikált egy másik nagy gén szekvenálási felmérést, ami a skizofréniára fókuszált, ahol szintén negatív eredmény jött ki. A cikkben, ami beszámolt erről a felmérésről, Curtis és szerzőtársa, Thivia Blakhrisna azt írták, „A végeredménye a vizsgálatnak negatív lett, és megjegyezték, hogy nem találtak kilinikailag számottevő genetikai variánst, ami befolyásolja a skizofréniát.

A mostani cikkben, Curtis összefoglalja, hogy „Valószínűtlennek tűnik, hogy a depresszió genetikai kutatása maga után hozná azt az eredményt, hogy bizonyos gének valódi befolyással lennének annak a kockázatára, hogy olyan súlyos mentális betegséfek fejlődjenek ki, ami egy szakember figyelmére érdemes lenne, mindaddig, amíg nem válik lehetővé sokkal nagyobb minta vizsgálata.”

Habár, az 50000 embernél nagyobb, szükséges minta vizsgálta még hátravan a feltételezett genetikai hatásokra „mentális betegség”-ek esetében, de ha van is ilyen hatás, az lényegében elhanyagolhatónak tekinthető.

Előzetes kutatások is támogatják ezt az eredményt. Más felmérések azt találták, hogy a genetikai magyarázat kevesebb, mint 1%-ban, vagy legfeljebb 2,28%-ban lehetséges a különböző pszichiátriai diagnózisok kockázatának a tekintetében.

New Study: No Genes to Predict “Mental Illness”

Mad In America
Mintha kizártak volna a saját bulimból, másnaposan kávézgatok különféle presszókban, várva, hogy elkezdődjön végre az életem afterpartija. / In Progress: DE-BTK kommunikáció-médiatudomány, újságíró szakirány /

Szólj hozzá Te is!