News Updates

Home » Irodalom » nagy zsuka: delej

nagy zsuka: delej

Mi lesz a világgal, ha egyszer elfogynak a szavak? Nagy Zsuka versnyelve Delej című könyvében félelmetesen hasonlít az én világomhoz. Bár, mint nő, még mindig empatikusabb, mint én, férfi létemre. De hát, ilyenek a nők: anyai szív és ösztön lakozik bennük, ilyen értelemben is teremtő képességük van. Lenne, elvileg. De ez mindegy, most hagyjuk.

A könyv, mint a delej szó is, a vonzás érzetét kelti, delejes, annyit tesz, mint mágikus vonzódás. Lassan vonódunk be Nagy Zsuka költészetének a világába, de középtájon valahol megragad a horog, és ha végigolvassuk a verseket, a végére ismerőssé válnak a szavak, kifejezések, érzések.

Naturalisztikusan írja le azokat a jelenségeket, amik a szociális szféra számára is megirigylendő empátiáról tesznek tanúbizonyságot. Tiszteld az időseebbet, haver, hiszen ha eddig sikerült valahogy életben maradnia, valószínűleg tud valamit, amit te még nem, nem muszáj nagyképűnek lenni.

Az otthonok világa, az idősek világa nem gyerekvilág, Zsuka nagymamájára hivatkozik gyakran vissza, idős otthonok mélyén olyan nagy hatalmú emberek, mondthatni, mágusok, varázslók (vagy varázsoltatók) élnek, akiket jobb nem bolygatni, jobb nem zavargatni. Sajnos ez a mai Magyarország, hogy itt tartunk, hogy ezt is magyarázgatni kell.

Mostanában gyakrabban találkoztunk Zsukával, minden egyes újabb könyv egy-egy újabb találkozás ígéretét rejti magában. (Vagy kettőét.) Zsuka versnyelv-koncepciója, és kötetkompozíciós koncepciója mindig megragadta a figyelmem, az is tetszik, hogy 1-2 grafika is képszerűvé teszi a könyvrit, a vodka szimbólum pedig egyszerűen zseniális, a Pigmentben is bejött, itt sem hagyhatta ki. Akit ez a delejes, ám mégis lecsupaszított világ egyszer bevonzott, nehezen engedi el. A könyv könnyen elolvasható, könnyen ki is olvasható, aztán bizonyos érzésekért, hangulatokért újra elővehető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 items - Ft
"A blog a legnagyobb nyilvánosság előtt gyakorolt magány." - Balla D. Károly, mint tudjuk.