Kutatás tárja fel a benzodiazepinek megvonásának tapasztalatait

Kutatás tárja fel a benzodiazepinek megvonásának tapasztalatait

Egy új tanulmány szerint sok benzodiazepin-használó félretájékoztatja a megvonás kockázatát, és pusztító következményekkel jár.

Írta: Richard Sears, Mad In America, 2022. május 4.

A Therapeutic Advances in Psychopharmacology folyóiratban megjelent új cikkben Alistair J. Reid Finlayson és munkatársai a benzodiazepin-használatot, a fokozatos csökkentését és a kezelés abbahagyását vizsgálják.

A szerzők egy 1207 résztvevő részvételével végzett internetes felmérés segítségével gyűjtötték az adatokat. A szolgáltatást igénybe vevők a benzodiazepin (köznyelvben benzo) használatának és abbahagyásának számos káros hatásáról számoltak be, beleértve a szorongást és a fékezhetetlen haragot. A válaszadók 80-90%-a azt mondta, hogy ezek a negatív hatások problémákat okoztak a munkában, a társadalmi interakciókban és a szabadidőben/hobbiban. A válaszadók 76%-a arról számolt be, hogy soha nem mondták nekik, hogy a benzót csak rövid távú használatra szabad felírni, és nem tájékoztatták őket a fizikai függőség és ártalmak kockázatáról.

A szerzők ezt írják:

„A benzodiazepinek csökkentését vagy abbahagyását végzők pályája megjósolhatatlan, és sok beteg számos elhúzódó és súlyos tünetet tapasztal, még évekkel a benzodiazepinek teljes abbahagyása után is. Nagyobb tudatosságra van szükség mind a gyógyszert felíróknak, mind a betegeknek a benzodiazepinek nehéz leszokásának lehetőségével kapcsolatban.”


A kutatások összefüggésbe hozták a benzo hosszú távú használatát a kognitív károsodással. Azok az emberek, akik több mint egy éve használták a benzót, hiányosságot mutattak a munkamemóriában, a feldolgozási sebességben, a friss memóriában, a vizuális konstrukcióban és a kifejező nyelvben. Ezek a hiányosságok akkor fordulhatnak elő, amikor az emberek aktívan használják a kábítószert, abbahagyják azt, és a használat abbahagyása után legfeljebb 3 és fél évig.

Bár a benzók csak rövid távú használatra javasoltak, mivel fizikai függőséget és egyéb káros hatásokat okozhatnak, az évente felírt 100 millió recept nagy része hosszú távú használatra szól. Ez azt eredményezi, amit egyes szerzők „iatrogén-függőségnek” neveznek, ami az orvosi kezelés és a szolgáltató inkompetenciája által okozott kár.

A benzók fizikai függőséget okozó potenciálja annyira hangsúlyos, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) 2020-ban közleményt adott ki, amelyben figyelmeztetett a benzo által okozott károk lehetőségére, és frissített „dobozos figyelmeztetést” írt elő erről a lehetőségről.

Az FDA-t először 2010-ben mutatták be a benzókkal kapcsolatos problémákkal, amikor több ezer szolgáltatást igénybe vevő és érintett szakember írt alá egy állampolgári petíciót, hogy jobban tájékoztassák a lakosságot a benzók veszélyeiről. Sajnos az FDA 2015-ben elutasította és teljes mértékben elutasította a petíciót.

Az FDA által kiadott 2020-as tanulmány azonban elég elsöprő bizonyítékot mutatott a benzók potenciális ártalmára vonatkozóan ahhoz, hogy a szabályozó ügynökség kénytelen volt nyilvánosan megváltoztatni álláspontját. Az FDA most már elismeri, hogy a benzók néhány napos szedése fizikai függőséget okozhat, még akkor is, ha a benzokat az előírás szerint szedik, hogy a hirtelen abbahagyás életveszélyes lehet, és a benzók felírására vonatkozó irányelvek nem értékelik kellőképpen a benzók káros hatását.

A jelenlegi kutatás arra törekszik, hogy jobban megértse a benzohasználat, a szűkítés és a abbahagyás hatásait. Az FDA 2020-as nyilatkozatára hivatkozva, amely megfordítja álláspontjukat a benzok veszélyeivel kapcsolatban, és a gyógyszerhez hozzáadott „dobozos figyelmeztetést”, a szerzők azt állítják, hogy a pszichiátria gyengén ismeri a benzo hatását és a benzo abbahagyását. A jelenlegi kutatás ezen ismeretek hiányának pótlására törekszik.

A szerzők egy 19 kérdésből álló felmérést készítettek, amely a demográfiai adatokkal, a benzohasználattal, a tünetekkel és az eredményekkel kapcsolatos kérdéseket tartalmazott. A felmérést több, a benzohasználattal kapcsolatos nagy webhelyen, köztük a Facebookon és a Redditen is feladták. A felmérés anonim volt, olyan biztosítékokkal, amelyek biztosítják, hogy IP-címenként legfeljebb egy válasz érkezzen.

Ezerkétszázhét fő töltötte ki a felmérést és került be a jelenlegi elemzésbe. A válaszadók túlnyomó többsége nő volt (71%), sokan (55,9%) szedtek benzót más gyógyszerekkel, például antidepresszánsokkal vagy antipszichotikumokkal együtt. A válaszadók 98,6%-a számolt be arról, hogy jelenleg benzoreceptje van. 68,4% számolt be arról, hogy az előírás szerint szedte a benzót, 22% azt mondta, hogy főként az előírásnak megfelelően vette be a benzót, és 8,7% számolt be arról, hogy nem az előírás szerint szedte a gyógyszert.

A válaszadók 63,2%-a felhagyott a benzohasználattal, 24,4%-uk csökkentette az adagot, 11,3%-a pedig aktívan szedte a teljes adagját. A válaszadók többsége káros hatásokat tapasztalt a benzók használata, csökkentése és abbahagyása után, néhány tünet (alacsony energia, szorongás, fókuszálási nehézség, memóriavesztés stb.) évekig fennállt.

A válaszadók többsége (76,2%) arról számolt be, hogy az egészségügyi szakemberek „határozottan nem” azt mondták nekik, hogy a benzót csak rövid ideig (az FDA szerint 2-4 hétig) szabad használni, és a abbahagyás nehéz lehet. További 5,6% számolt be arról, hogy „valószínűleg nem” figyelmeztették őket ezekre a veszélyekre.

A benzók használata és az abból való kivonás számos káros életeseményhez társult. A válaszadók több mint fele számolt be jelentős negatív hatásokról házasságára és egyéb kapcsolataira (56,8%), valamint öngyilkossági gondolatokról vagy kísérletekről (54,4%) e szerek használatának és abbahagyásának köszönhetően. Emellett 46,8%-uk számolt be arról, hogy elbocsátották egy munkahelyről, vagy munkaképtelenné vált. 40,9%-uk tapasztalt jelentősen megnövekedett egészségügyi költségeket.

A benzoelvonás sok problémát okozott a válaszadóknak magánéletükben és szakmai életükben. 49,1% számolt be „óriási” problémákról a munkával kapcsolatban a benzoelvonás miatt, és további 19,3% számolt be „súlyos” vagy súlyosabb, benzoval kapcsolatos munkahelyi problémákról. 48%-uk „hatalmas” problémákkal küzdött a kikapcsolódással és a hobbival, további 25,6 százalékuk pedig „súlyosnak” vagy még rosszabbnak minősítette küzdelmét.

A válaszadók több mint fele „súlyos” vagy súlyosabb problémákról számolt be a szociális interakciókkal, az otthonuk gondozásának képességével, valamint a házastársával és családjával való kapcsolataiban. 47,3% számolt be súlyos vagy súlyosabb problémákról a járási és vezetési képességével kapcsolatban.

A válaszadók közül sokan olyan megjegyzéseket tettek a felméréshez, amelyeket a szerzők több gyakori panaszba soroltak. Például sok beteg megjegyezte, hogy nehéz leszokni a benzóról. Az egyik résztvevő ezt írta:

„Ha eszembe jutna a lehető legrosszabb dolog, amit tehetsz egy emberrel, az a benzoelvonás lenne. Legyőzi a rákot és az Alzheimer-kórt együtt. Ha meg tudnám szüntetni a karjaim és lábaim levágásával, megtenném!”

Sok válaszadó tapasztalt rossz kezelést az egészségügyi szakemberek részéről, egyesek azt mondták, hogy orvosaik egyenesen hazudtak nekik azzal, hogy a túladagolás és a benzofüggőség lehetetlen. A résztvevők megjegyzései szerint a benzohasználat megszüntetésének vagy csökkentésének lehetőségei szintén korlátozottak voltak.

A szerzők arra a következtetésre jutnak:
„Ez a felmérés egy kezdeti lépés a benzodiazepin-terápia kockázatainak jobb felismeréséhez és annak tudatosításához, hogy az elvonási tünetek változatosabbak, súlyosabbak és elhúzódóbbak lehetnek, mint az irodalomban vagy a termékcímkézésben szerepel. A benzodiazepin-elvonási tünetek gyakoribbak, mint azt a legtöbb klinikus gondolná.”

****

Reid Finlayson, A. J., Macoubrie, J., Huff, C., Foster, D. és Martin, P. R. (2022). Tapasztalatok a benzodiazepin-használattal, szűkítéssel és abbahagyással: egy internetes felmérés. Therapeutic Advances in Psychopharmacology, 12, 204512532210823. https://doi.org/10.1177/20451253221082386


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.