Karácsonyi játék

Karácsonyi játék

Santapunk 2076

Santapunk 2076 karácsonyi játék

Itt az ideje lassan elengedni a karácsonyt. Ezt a dolgot nehezítendő, van pár rövidebb karácsonyi játék, ami a klasszikus kalandjátékok kialakítására hasonlít, szöveget kell begépelnünk a történet haladása érdekében, és közben változnak a statikus háttérgrafikák is. Néhány feladványt is meg kell oldanunk közben, gyakran számítógépek, szerverek, terminálok hackelésével, ami leginkább jelszavak kitalálásából, és más ügyeskedésből áll.

Az első történet a Santapunk 2076 – mondanom sem kell, melyik játékot idézi meg a címében. A történetben egy csomagot kell eljuttatnunk a címzetthez, a helyszínek és események futurisztikusak és nyomasztóak, mint egy vérbeli cyberpunk történethez illik. Valahol olvastam, hogy a cyberpunk kifejezés kisbetűvel írandó, mert public domain jogállású – nem is akartam nagybetűvel írni, mivel a cyberpunk szerintem is inkább egy fogalom, mintsem termék.

A játékban mindössze egy csomagot kell kézbesíteni, egy megadott címre, kijátszva az épület biztonsági rendszereit. A hackelős feladványok aranyosak, és bár valamelyik első ránézésre nehéznek tűnik, valójában könnyűek. A grafika egy anime-szerű világot idéz meg, a jövőben, a lila hajú főhősnővel remélhetőleg hamar sikerül azonosulnunk, amennyiben túl vagyunk már 1-1 ilyen alkotáson, valószínűleg. Bár az anime láz lecsengőben, emlékeinkben még élénken élhet.

Present Quest

Present Quest karácsonyi játék

Leírása szerint egy „Visual novel, life simulator, mini escape-room Christmas adventure”. A felsorolt jelzőkből valamennyi illik rá, valamennyi nem, ebbe most ne menjünk bele. Azért kezdtem el, mert egy rövid játékot sugallt a leírása, ehhez képest hosszabb, mint az előző. Már csak annyiból is, hogy napokból áll, amiket végig kell játszani otthon is és a melóhelyen is. A naptár szerint december 17-én kezdődik a quest, és gyaníthatóan egészen karácsonyig tart. Gyanúnk beigazolódik. Addig minden napra van valami esemény, minden nap tartogat meglepetést.

Már a kezdetek kezdetén gyanakodhatunk, hogy valami nincs teljesen rendben főhősünkkel, mivel némileg segítségre szorul az élet dolgaiban, ezt az érzésünket csak fokozza feledékenysége, amivel a mindennapi élete folyamán szembesül, és amivel kapcsolatban rendszeresen telefonos segítséget kér. Bár, ilyen mértékű mentális problémával együtt is meghackeli egy munkatársa számítógépét, és az zenelejátszó szervert, egy linuxhoz nagyon hasonló rendszeren.

A feladványokhoz némi segítség (a telefonoson kívül): a kódunkban szereplő zenész keresztneve Rick, a buszon való eligazodás kódja 100<x<150, és a linuxos rendszeren a frissítést lehetővé tevő parancs a zeneszerver képernyőjén fehérrel ki van emelve. Egyébként a linuxos feladvány egy kissé nehéz lehet annak, aki nem látott még közelebbről Linux szervert, vagy legalább DOS-t. Ennek ellenére jó kis játék, kiválóan el lehet vele szórakozni, a karácsonyi hangulat is eléggé benne van a levegőben. Azt, hogy milyen mentális betegség a játék végének a csattanója, egyelőre nem lövöm le.

https://itch.io/jam/an-adventuron-christmas-jam/entries

, ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.