InkJam 2020

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Véletlenül találtam rá a mostanában tartott InkJam 2020-ra. Az Ink egy interactive fiction fejlesztésére szolgáló eszköz, amúgy nem sokat tudok róla, az utóbbi időben nem igazán követtem a trendeket. Mióta én magam aktívan nem fejlesztek játékot már egy ideje, ezeket sem nézegetem. Bár eleinte volt némi sikerem benne, a Halál a pszichiátrián és a 4 Edit című játékaim után egyre lejjebb csúsztam a lejtőn, már ami a témát illeti, és egy ideje nem kísérletezem ilyesmivel. Ilyen is van. Az ilyesfajta játékokkal való foglalkozás komplex igénybevételt követelne az embertől, ha komolyan venné: nem elhanyagolható íráskészséget, programozói, szerkesztői tudást, és nem utolsó sorban angol nyelv ismeretet igényel. Meg még valamit, amire nem sikerült rájönnöm, hogy micsoda, de bennem tutira nincs meg. Külföldön írnak még interactive fictiont, bár inkább csak alkalmakra, jam-ekre, versenyekre, szóval nálam is időszakos tevékenységgé vált a szöveges kalandjátékok világának figyelése. Ezen az InkJam-en találtam egy párat, ami érdekes.  Összesen 44 játék képviseltette magát, ebből 4-et mutatok csak be, hogy kíméljem az olvasók idegeit. Mind a 4 játék elég erősen megragadja az ember figyelmét, és végig fenntartja az érdeklődést a játék során. A sorrend egyben azt is jelzi, melyik tetszett a legjobban. A legjobbtól haladunk lefelé, ha lehet egyáltalán ilyen különbséget tenni:

Például simán beillik egy interaktív novellának ez az Unity-vel készült kis játék. Mondjuk, annyi különbséggel, hogy némi 3D grafika is társul hozzá. Egy metróvonalon teljesítünk szolgálatot, a 19-esen. Először elmélázunk a prímszámok rejtelmein, a vasúttársaságon, meg az egész mindenségen, gondolatban felelevenítünk néhány momentumot a gyerekkorunkból, mikor meglepődve vesszük észre a központban, hogy társaink nagyban scotch-oznak. Nem nagyon értjük a dolgot, veszünk egy pihenőt, majd elindulunk az utunkra, ami baljós események sokaságával lesz tele, és mivel nem akarom nagyon agyonspoilerezni az egészet, csak annyit árulok el, hogy a legkalandosabb éjszaka áll előttünk a társaságnál… Még mindig az InkJamnél tartunk, ez a 10. helyet érte el, én lehet, hogy előrébb soroltam volna, akár az első helyig… Bár az is lehet, hogy közrejátszott a helyezésében, hogy eredetileg spanyol nyelven jelent meg, és csak utána fordították le angolra.

https://itch.io/jam/inkjam-2020/rate/717916

Azt hiszem, erre a játékra lehetne azt mondani, hogy cuki, de mégsem olyan csöpögősen nyálas, hanem még a korrektségen belül található a cukisági faktor. Egy mobilos alkalmazás tesztelői vagyunk, ami annyit csinál, hogy ha van valami problémánk, segítséget hív egy boszorkány személyében. Összesen 4 boszorkányt hívhatunk, és a játék során 4x állít minket próbatétel elé az élet. Azt nem tudom, pontosan, mi történik, ha nem a megfelelő boszorkányt hívjuk, nekem véletlenül mind a 4x sikerült a megfelelő boszorkányt hívnom a megfelelő helyzetre. A játék grafikája is szerintem elég jó (cuki), és a közben hallható dallam is illik a játék atmoszférájához. Nekem nagy meglepetésemre eléggé megnyerte a tetszésemet ez a fajta játék.

https://itch.io/jam/inkjam-2020/rate/719551

Egy csendes éj… Az InkJam első helyezettje, amin egy kicsit meglepődtem, tekintve, hogy hányszor kellett nekirugaszkodnom, és már majdnem feladtam… Csak annyit mondok, nem mindegy, hogy milyen sorrendben nyomogatjuk a linkeket… nagyon nem… A játékban egy szarvas démont játszunk, aki földi testbe inkarnálódva tengeti mindennapjait. Esténként piálgat és tévézik. Éppen ezt csinálja, amikor felhívja egy ismerős rokona azzal, hogy mentse meg, mert meg akarják ölni… Szó van valami adósságról, amivel tartozunk az ismerősünknek, így végülis ráállunk az ügyre, még mielőtt a telefonvonal megsüketül, bediktálja az illető a lakáscímet, ahol kezdetét veszi a nyomozás az elrablója után. A gyanúsított és a helyszín beazonosítása után elhagyhatjuk a villát. Ha nem sikerül beazonosítani az elkövetőt, esetleg örökre ott ragadhatunk a házban, ez volt a fő dolog, ami nagyon nem tetszett a játékban. Démoni erőnket tartogassuk a végső összecsapásra, mert az se lesz sima ügy, bár lehet, hogy enélkül is megoldható. Szóval ennek a játéknak a végigjátszása nekem beletelt egy pár órába (és kísérletbe), azzal együtt, hogy annyira nem túl hosszú. A hangulata, atmoszférája nagyon jó, bár egy kicsit csodálkozom, hogy első helyet ért. Nem baj, kinek a pap, kinek a paplan.

https://itch.io/jam/inkjam-2020/rate/719594

A The Basilisk Dialogue leginkább egy gyerekeknek való képeskönyvhöz hasonlítható, legalábbis formailag. A történet szerint egy egér bekerül egy terráriumba, és ott egy baziliszkusz (ami nem tudom, pontosan mi lehet, a képen egy óriáskígyó van). Ez az óriáskígyó/baziliszkusz képezi az akadályt számunkra, hogy továbblépjünk innen, és élvezzük a külvilágot. Először természetesen meg akar enni, mivel 6 hónapja nem evett, és egyéb apróságok. Párbeszédbe kell vele elegyednünk, és meg kellene győzni, miért ne egyen meg. Közben egzisztenciáls, ontológiai fogalmakról diskurálhatunk vele, az istenek létezéséről, stb. 3 befejezése van a játéknak, a cél az, hogy ép bőrrel ússzuk meg a találkozást.

https://itch.io/jam/inkjam-2020/rate/717552

      1. UPDATE +1:

A játék kezdetén éppen kedvenc fánkozónkba tartunk, hogy kedvenc édességünknek, a fánkok élvezeténél hódoljunk, türelmetlenül vár minket a kiszolgáló, akinek természetesen mi vagyunk a kedvenc vásárlói? Vagy mégsem? Az egész idillikus világképünk egy pillanat alatt megkérdőjeleződik, amint az előttünk lévő idősebb hölgy éppen a kedvenc fánkunk utolsó darabjára pályázik. Ebben a pillanatban elszabadulnak az indulatok, először szóváltásba keveredünk, majd a küzdelem tovább folyik, egészen a szuperképességek bevetéséig. Győzzön a jobbik! Akié az utolsó fánk, az nyeri a párbajt. Bár, ha összeadódnának a szuperképességek, talán még többre vihetnénk együtt. 4 féle befejezés lehetséges.

https://itch.io/jam/inkjam-2020/rate/719544

Interactive fiction, Játék, Kalcsör
Mintha kizártak volna a saját bulimból, másnaposan kávézgatok különféle presszókban, várva, hogy elkezdődjön végre az életem afterpartija. / In Progress: DE-BTK kommunikáció-médiatudomány, újságíró szakirány /

Szólj hozzá Te is!