Harmadik hullám és szenvedély

Harmadik hullám és szenvedély

Megint olyan idő volt, amikor túl nagy a hőingadozás, ami nem tesz jót a szív- és érrendszeri betegeknek, de amúgy senkinek. Az eső is párszor hozzákezdett esni, de aztán hamar elállt. Ennek is mi haszna, mire való? Szerencsére amikor elindultam a boltba, már nem esett. Mostanában már olyankor sötétedik, amikor még nyitva vannak a boltok egy órát, este hétig, mintha a természet direkt figyelmeztetni akarna, hogy „zár az égbolt”, és ha az adott napon valamire még szükségem van, ideje befejeznem a home office-t, és valami vásárfia után néznem. Konkrét terv nélkül indulok el, nem is vagyok benne biztos, a közelebbi vagy a távolabbi boltba akarok menni, elhaladok a közelebbi előtt, mérlegelem magamban, hogy kell-e kávé, és mivel úgy döntök, nem caplatok annyit érte, inkább visszafordulok a kávé nélküli hely irányába.

Feltűnik két férfi, barátian beszélgetnek, látszik, hogy az esti sétához öltöztek a változékony tavaszi időben. Ahogy visszafordulok, ők is visszanéznek rám, értetlenkedve, hogy nem tudom eldönteni akkor, hogy most onnan jövök, vagy oda megyek-e. Ekkor én is megtorpanok, csodálkozva, hogy mi olyan érdekes a határozatlanságomban, de azért csak tovább megyek: most már azért sem kell kávé, a közelebbi bolt felé indulok határozottan. Az emberek, látva, hogy nem rájuk figyelek, elemlámpát vesznek elő, és valamit megvilágítva a bolt körül, szedegetnek. Majd amikor végeztek, folytatják esti sétájukat, mintha mi sem történt volna, felvéve újra a baráti beszélgetés fonalát.

A boltba betérve szem elől tévesztem őket, de még mindig rajtuk jár az eszem a polcon válogatva. Vajon mit szedegettek, és ha már szedegetni támadt kedvük, miért nem korábban indultak el, mondjuk sötétedés előtt, talán szégyellik a szedegetést? Talán nem régóta szedegetnek, a ruhájuk és modoruk sem vallott elhanyagolt alakokra, talán a harmadik hullám közben fogyott el a pénzük az olyan, lassan luxuscikké váló termékekre, amiknek a maradékát az utcán szórják szét, a bolt körül? Talán munkanélkülivé váltak a járvány megújuló hullámai közepette, és az azelőtt megengedhető luxus többé nem lett számukra elérhető, csak ilyen fura szertartás közepette, este 6 és a szemerkélő eső után? Nem tudták letenni a rossz szokást, nem tudtak bespájzolni, és a szenvedély ugyanúgy kiűzi őket elemlámpával, sötétedés után, mint amikor még megengedhették maguknak?

, ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.