Hajnali Zanz-ásítás

Hajnali Zanz-ásítás

A vagyoni helyzet feltárása és aládúcolása

A “zanzásítás” a rendszerváltás kora előtt gyakran használt műszó, jelentése: rövidítés, tömörítés, egyébként voltak akkoriban ilyen okoskodó, levegőben röpködő szavak akkoriban, amiket gyakran használtak, anélkül, hogy tudták volna a jelentésüket, a szamizdatnak például ma sem tudom, valami a dátummal lehet összefüggésben, ez ilyen szocialista újbeszél volt akkoriban. Vájtfülűek ismerték a “finatalos”, “pinacképes” dolgokat is, de mindegy is. A zanzáról sem igazán tudta mindenki, hogy eredetileg mit jelent, azt jelenti, amikor egy voodoo varázsló vagy lekicsinyíti a megölt áldozata koponyáját, vagy szimpatikus mágiával voodoo babát rínyicsinál belőle, és azzal mókol. Na, ez is (majdnem) mindegy (amúgy nem).

Szóval akkor zanzásítva leírom, mit is gondolok én erről a saját eredetmondámról. Nyíregyházán nőttem fel, először is egy Kossuth utcai toronyház (maxitorony) 9. emeletén, később egy kis közjátékkal kerültem a Dohány utcára (itt végülis az első szexuális élményen meg a dohányzáson, némi csajozáson kívül nem sok minden ért, ugye), majd a Botond utcán váltam felnőtté. A hangsúlyt mindenki, aki pszichológiailag képzett, általában a gyerekkorra teszi, nekem a gyerekkor a táj feltérképezésén kívül (jó időben beláttam a várost északi és nyugati irányban, jó idő esetén egészen a Tokaji hegyig) nem sok mindennel telt. Tanulgattam a szocializmust, ovipoviba jártam a Körte utcára, meg általánosba a 2-es gyakorlóba (mai nevén Apáczai Csere János, ő érdekes figura, talán még szóba kerül), de amúgy 436-os számú Zrínyi Ilona úttörőcsapat voltunk, arról a Zrínyi Ilonáról elnevezve, aki a Thököly Imre férje volt, aki Rákóczi szabadságharc valamelyik előszabadságharca után (az sem egy felvonásos volt, hanem valami tiszaháti vagy tokaji zendülés előzte meg) sokáig védte egyedül Munkácsot a mendemonda szerint).

Munkácsy Miály: Ásító inas
Munkácsy Miály: Ásító inas
Szerintem ez az egész cirkusz mind csak a fiatal, ér(t)etlen sámánlelkek miatt van. Egyébként addig itt fogok magamnak ordíttatni a fejembe a rendőrség és a stadion előtt, ameddig ki nem lakoltatnak innen a jogos tulajdonomba, a Botond u. 3-ba. Mármint a saját tulajdonomba. A hangsúlyt én mégis a serdülésemre és felnőtté válásomra teszem, ami viharosan, alkoholgőzösen kapott nyomatékot, a Dohány utcán kapott macázási, dohányzási és italózási lendület csak tovább fokozódott. Szóval felnőtté válásom terepe volt a Botond utca, itt értem igazán sámánná, fő drogom kezdetben, természetesen az alkohol, nikotin, koffein volt (ebben a sorrendben), később ehhez csatlakozott a higító és egyéb sufnituning cannabis származékok, egyszer herbál örökösön, amit tudtommal és beleegyezésemmel tudatosan kipróbáltam, de csempésztek már be nekem kokótól harci drogig és csattanó maszlagig szerintem mindent, szóval beleegyezésem nélkül sok minden megvót. Mostanában marad a legális kávé + cigi kombó, lehetőleg minél kevesebb becsempészett szarral vegyítve. Autodidakta módon leszoktam az alkoholról, azóta személyes vagyontárgyaim köre is bővült, értékben gyarapodott. Rövid, pár 5-6 év miskolci és fél év budapesti kitérő után, ami nem szűkölködött alkoholban és drogokban sem.
Amúgy írhatják rám, a személyimbe, hogy Sóstóhegy, Muskotály u., és Nyíregyháza, Stadion u., ha a Botond u. 3-ban van a tulajdonom, lelkileg azzal az ősmagyar mokány kis fickóval azonosulok, aki belevágta a buzogányát a bizánci várkapuba, és lenyomja a görög zsoldost, a 3 pedig, gondolom, a szentháromságra utal, ami a Bibliában a Dávid és Góliát történetének archetípusát testesíti meg. Ezért az egyik nevem “lakásmelegítő (, bázisam közé sorolnám), mert a családom tulajdonában egy nagy csomó ingatlan áll, és részben ebből merítek erőt életem további folytatásához, úgyhogy forduljatok szépen át a másik oldalra, és csucsukáljatok tovább, mert még hajnali 2 óra is alig múlt…
Mostanában azt az Isaac Asimov-i robotikai alaptételt tanulmányozom, hogy a robot nem megy emberre, ami mért nem megy vagy hogy nem megy, ami ellent mond a Mary Shelley-i “elekromágikus” frankensteni hagyományoknak. Jó éjszakát!
, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.