News Updates

Home » Irodalom » H. P. Lovecraft: Árnyék Innsmouth fölött

H. P. Lovecraft: Árnyék Innsmouth fölött

Régebben össze-vissza olvastam az elém kerülő H. P. Lovecraft novellákat, egy időben feltett szándékom volt szert tenni egy Lovecraft összesre, de jelenleg igyekszem beérni az olyan kiadásokkal, mint a Helikon zsebkönyvei. Az Onnan túlról után Az árnyék Innsmouth fölött című a következő, ami a (remélhetőleg) nem létező Ctulhu-kultuszhoz szorosan kapcsolódó, hosszabb írásokat közli, a Ctulhu hívását, Az árnyék Innsmouth fölött és A dolog a küszöbön címűeket. A Lovecraft iránti érdeklődésem részben magyarázható a Lovecraft Country-ról szóló egyetemi projekttel, részben mint megkerülhetetlen olvasmányt, részben mint magával ragadó, lebilincselő és érdekfeszítő történetet olvastam, ami immár közel 100 éve töretlen népszerűségnek örvend, és lassan, külső nyomásra, mondhatni népakarattal, bekerül az irodalmi kánonba is, körülbelül E. A. Poe mellé.

H. P. Lovecraft: Árnyék Innsmouth fölött

Nekem egyértelműen A dolog a küszöbön lett kellemes meglepetésként a kedvencem, talán mert Arkhamban játszódik (fiktív színhely Amerikában, Lovecraft novelláinak színtere), azon belül is kiemelt szerep jut benne a Miskatonic Egyetemnek, talán tekinthető ez a bölcsészhorrorok ősének, amely kategória kétségkívül létezik – én is írtam ilyet – legalábbis az én fantáziámban. A Ctulhu hívása kétségkívül kultikus mű, azon kívül, hogy az egész fiktív mondakört meghatározza, így nevezték el a róla készült szerepjátékot, amit szintén érdekesnek tartok, és szerintem is remekül adaptálható a világ szerepjátékra, amit az alkotók meg is tettek, és annak idején jól látták meg az ebben rejlő lehetőséget. Lovecraft életműve egyébként is feldolgozásra késztet sokakat, kimeríthetetlen tárháza a fan fictionnek és feldolgozásoknak, mint pl. a Lovecraft Country. Az árnyék Innsmouth fölött Lovecraft egyik legterjedelmesebb – ha nem a legterjedelmesebb – írása, és természetesen ez is a Ctulhu kultusz alapműve, ha kevesebbszer is van említve, mint a Ctulhu hívása. Innsmouth az a hely, ahonnan a gonoszság kiárad, Arkhamban élni sem egy életbiztosítás, de Innsmouth túltesz mindenen rosszindulatban és lepusztultságban. Sötétedés után pedig végképp nem tanácsos az utcáin járkálni, hacsak nem akarunk nyomtalanul eltűnni. Az írásban, ami a novella és a kisregény között egyensúlyoz, megjelenik az Innsmouth-i vidék vegetálása nap közben, és éjszakai “megelevenedése” is.

Érdekesnek tartom ezt a Loveraft által teremtett univerzumot, amelyben épphogy elterjedt az automobil, és a világnak olyan felérképezetlen részébe helyezi a gonoszság kiáradását, mint a tengerfenék, ismeretlen, vad törzsek kultuszai, és a még feltérképezetlen területek. Ma, amikor a világ szinte minden négyzetmétere figyelve van kamerákról, műholdakról, nem a külső ismeretlenbe helyezném a gonoszságot, hanem álcázottan, de nem visszavonultan megbújva az emberben, jelenleg a törvényesség és a segítség álruhájában tetszelegve a külvilág előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 items - Ft
"A blog a legnagyobb nyilvánosság előtt gyakorolt magány." - Balla D. Károly, mint tudjuk.