News Updates

Home » Interactive fiction » Gázláng játékok

Gázláng játékok

Az interactive fiction a szegény ember indie kalandjátéka. Szoktam volt mondani. Igazából egyszer mondtam, a Twitteren, de belegondolva, igazat adok magamnak. Ahogy egy csomó minden egyre elfogadottabb lett még a magyar társadalomban is, például a számítógépes játék, a szerepjáték, úgy vált egyre piacképesebbé ez a forma. De átlendültünk a ló másik oldalára. Egy valamire való indie kalandjátékot 20 euró körül vesztegetnek, a menő játékokkal való szórakozást nem mindenki engedheti meg magának. Kissé kaján mosollyal szemléli az ember ilyenkor például a Cyberpunk 2077 körül kialakult fejleményeket, a játék annyira bugos volt, hogy botrányosat bukott.

Gázláng játékok

Akkor egyelőre maradjunk az ingyenes formánál, ami valamennyire témába is vág. Nemrég találtam rá a gaslight.games oldalra, ahol különböző ingyenes játékok várják a téma iránt érdeklődő embereket. Lazán kapcsolódik hozzá egy emlékoldal is, amiben arról volt szó, hogy egy tinédzser korú lány ilyen gázlángozós történet áldozata lett. Szerintem modern és trendi ilyen játékokkal felhívni a fiatalok figyelmét erre a fajta veszélyre, ami nem más, mint körmönfont zaklatás.

A gázlángozás a zaklatás egy formája. Pontosabban az érzelmi vagy pszichológiai zaklatás fajtája, amikor a zaklató uralmat szerez vagy fenntart az áldozata felett. A zaklató manipulálja az áldozatát, olyan módon, hogy az elkezdjen kételkedni a saját emlékeiben vagy az érzékelésében. És amikor az áldozat elkezd kételkedni magában, függő viszonyba kerül a zaklatótól, aki egyre több és több kontrollt tud gyakorolni az áldozatai gondolatai és cselekedetei fölött.

A gázlángozás előfordulhat bármilyen kapcsolatban, de a leggyakrabban közeli kapcsolatokban, különösen romantikus (intim partneri) kapcsolatokban. A gázlángozás nagyon nagy hatalmat ad a zaklatónak, valakinek, akiben megbízol vagy tisztelsz. A manipuláció lassú, de következetes, általában reflektál az áldozat valóságára, de a zaklató szemszögéből. A barátok és a család tudnak segíteni egy reálisabb perspektíva kialakításában, de a zaklató gyakran izolálja az áldozatát abból a bizonyos okból kifolyólag, hogy senki se tudja lerombolni a hibás nézőpontot, amit felépített.

Az oldalon az edukációs játékok mellett olyan formák is feltűnnek, mint a jrpg vagy az interactive fiction. Az elsőre példa a Lamplight Hollow, ami egy álombeli utazáson keresztül világít rá egy abuzív, zaklató kapcsolatra. A játék teljes egészében erőszakmentes, a szerepjáték-elemek párbeszédeken keresztül valósulnak meg, egy nem erőszakos játékon keresztül igyekszik a játék ráirányítani a figyelmet egy erőszakos kapcsolatra. A másik játék, ami könnyen elérhető a honlapról, a LED Gaslight, egy interactive fiction, ami egy munkatársi csoportban, egy szerveren zajlik, mi megfigyelőként vagyunk jelen, és jelentenünk kell egy mesterséges intelligencia zaklató viselkedését a vezetőség felé, vagy különben mi leszünk a zaklatás következő célpontjai. Ez elsőre elég bonyolultul hangzik, de végül kiderül, hogy nem annyira.

Egyik szoftverfejlesztői környezet, sem ismeretlen a számomra, amin a játékok készültek, azért is tanulságos volt ez a kis kitérő. A halál a pszichiátrián 2 íródott RPG Maker VX-ben, ami egy 8-bit retro motor, és néhány szöveges játékszerű életkép Twine-ban, ami interactive fiction készítésére alkalmas. Ha minden jól megy, mostanában az Inform 7 felé szeretnék tájékozódni, ami egy újabb szöveges játékfejlesztő motor vagy nyelv, kinek hogy tetszik, ami alkalmasnak tűnik akadálymentes játékprogramok írására, ami felé a figyelmem terelődött. De ezekről majd még később.

Lamplight Hollow: https://jag.itch.io/lamplight-hollow

LED Gaslight: https://jag.itch.io/led-gaslight

https://gaslight.games/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 items - Ft
"A blog a legnagyobb nyilvánosság előtt gyakorolt magány." - Balla D. Károly, mint tudjuk.