Füstmentesség

Füstmentesség

Na igen, azt hittem, ha minden beteg szivja, nekem is kötelező… Kiderült, nem az!

Egészen pontosan 1 hónap 9 nap óta tettem le a cigarettát.

Alaposan tájékozódtam a módszerek terén. Először azt hittem, egy az egyben tudom majd követni a leteszemacigit.hu oldalt, ami minden egyes doboz cigarettán illetve minden zacskó dohányon rajta van. Na nem olyan nagy szám az oldal, de nem is olyan béna, ezt el kell árulnom! A kezdő lökést megadta… Hónapokon keresztül irtam, milyen káros hatásai vannak a dohányzásnak, ahogy figyeltem magam. Mondhatni, ezzel az oldallal történ a főpróba! Ez adta meg a kezdő lökést, még hozzá nem is akármekkorát.

Viszont maga a konkrét leszokás már más tészta volt. Ahhoz már több kellett! Nyomják a TV-ben a reklámot, a tapaszról és a tablettáról… Hogy igy meg úgy lett jó apa, aki láncdohányzásról leszokva immár jó példát mutat a fiának. Nos, ebben van valami, nyilván, mert nálam betalált! Ugyan a tablettát nem, de a tapaszt, azt megvettem… Bedőltem a relámnak vagy tényleg azért van a TV, hogy tájékozódjunk a lehetőségekről? De akkor miért fizetnek érte olyan sokat? Ez sok kérdést felvet bennem de most a füstmentesség a téma.

Mondhatom, hogy egy hónap 9 nap eltelt. Nem mondom, meginogtam, egy két szálat azért kiváncsiságból csak elszivtam. De nem többet!!! És rémes élmény volt. De folytatom az elejét! Tehát 4 hónapnyi önsanyargatás után jutottam el oda, hogy a cigizés gondolata már legalább olyan rossz volt, mint a nemcigizésé. Applikációk folyamatos újrainditása, fogadkozások, mégis minden reggel a füstölésé, nem volt ez igy már jó sehogysem. Hosszú listákat irtam az egészségügyi hatásairól, amiket összeolvastam és amiket magamtól is éreztem, volt is, nem kevés. Ide tartozott a reggeli fuldoklás, a sok köhögés, a fogak romlása, a bőröm állaga, a tördezett körmök, a ráncos és szintelen arc, csak hogy párat emlitsek. Ezzel szemben állt a friss lehellet, a parfüm ismerős illata ami már nem keveredik a füstével, a ragyogó haj és tiszta tüdő, láttam már, hogy ennek csak igy lehet jó vége. Nomeg persze a csúcson kell abbahagyni, hiszen a tüdőszürő leletem negativ lett…

Komolyan mondom, az első két hét amolyan diadalmenet volt számomra! Sokat mosolyogtam, büszke voltam magamra, számoltam az órákat, csak legyen minél több és a lelkesedésem határtalan volt. Ebből valamennyi kopott ugyan, de azért még vagyogat!

És ime, itt vagyok! Leszokva. Nem mondom, hogy nem tudnék még egy szálat elszivni, bármikor. Csak mikor próbáltam, nem is értettem, mi ezen a jó, azonnal láttam magam száraz kóróként, azonnal elkezdtem szédülni, azonnal hevesen vert a szivem és szinte láttam, elemészt a füst. Na ezekért sem kell már. Nosztalgia? Az van. Minden, na jó, sok, fontos dolgot az erkélyen beszéltünk meg, ahol már csak akkor vagyok vendég, ha szellőztetek az ajtón keresztül. Még igy is érzem, hogy gyakran kell fogat mosnom, és érzem, hamarabb kellett volna. Miért vártam 3 évet hogy leszokjak, miután anyu letette, nem is értem. Mert persze ő is rengeteget segitett. Ahogy mindenki, aki ezen már keresztülment, és sikeres, csak áldani tudja az eszét, hogy megtette! És persze akiben van annyi, hogy veszi a fáradtságot és segit. Itt szeretném kiemelni egyes fórumokat, ahol sok segitséget kaptam hasonló leszokottaktól és persze rémtörténeteket is. Negyven évesen még hova temessem magam? Márpedig csúnya halál a tüdőrák és nem hinném, hogy mi, bármivel is diganosztizáltak, megúsznánk ezt, csak éppen nincs visszhangja, ugyanis senkit nem érdeklünk.

És amit kiemelnék. Az eleje még nem is volt olyan nehéz. Reggel túljutottam a három kötelező cigin és letettem. Beinditottam minden applikációt és izgultam, hogy tejóég, igenis ez most velem történik, igenis én ilyen fantasztikus vagyok, kemény vagyokk, erős vagyok, utálom a cigit és meg fogom csinálni! Eltelt ezen nap óta még kb 38, 39? nem is tudom pontosan, de csak a jó oldalait tapasztalom, kivéve a fentebb emlitett nosztaligát.

Ez volt az én kis harcom a dohányzás ellen. És a következő cél, hogy kikeményitem magam, és most már én fogok segiteni másoknak! Már aki hagyja, de senki sem reménytelen, ha én meg tudtam, tudom, csinálni!! Hajrá!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.