Elvira, a sötét hercegnő

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Elvira, a sötét hercegnő

Elvira, mint limonádé horrorshow

A mai nap megint úgy kezdődött, mint egy átlagos hétköznap mostanában, de aztán sikerült erőt venni magamon, és valami értelmeset is csinálni. Bár az “értelmes” a mai világban eléggé relatív fogalom lett. Például, hogy megnéztem az Elvira, a sötéts hercegnő című filmet, nem tudom, mennyire számít értelmesnek. Eléggé limonádé film, gyakorlatilag horror és komédia keveréke. A főhősnő, Cassandra Peterson (Elvira) magát alakítja a filmben, amint szerepel a 80-as évekbeli Fright Night tévéshowban, Las Vegasba készül, és örököl egy vidéki házat, ami remélhetőleg fedezi a vegasi kiruccanás költségeit. De ehhez el kell menni a volt “üknagynénje” hagyatéki tárgyalására, át kell vennie az örökséget. És olyan poénokat kell mondania még, hogy “Miben halt meg? Remélem, semmi komoly…”

Elvira, a sötét hercegnő 1

A cselekmény egy szakácskönyv körül bonyolódik, ami nem is annyira szakácskönyv, mint mágikus receptkönyv, és fény derül Elvira születésének különös rejtélyére is… A nagybátyja és a kisváros elöljárói viszont ellene dolgoznak, fura külseje, és (vélhető) kicsapongó természete miatt… A film fura elegye a nem túl kemény horrornak és a szexuális töltetű poénokkal fűszerezett komédiának. A főhősnő melleit unalomig halljuk benne emlegetni, a film végén ízelítőt is kaphatunk a látványból. Alacsony költségvetésű, B kategóriás horrorka, hazánkban nem lett túl népszerű.

Elvira, a sötét hercegnő 2

Elvira és az erkölcsi mondanivaló

A filmbe, ha nagyon akarunk, egy kis erkölcsi mondanivalót is bele tudunk szuszakolni. Egy kisvárosba érkezik Elvira a történetben, ahol a lakók eléggé behatárolt életet élnek, a helyi moziban csak családi filmeket vetíthetnek, a városban “Moralitás klub” működik. A városban mindenről a vaskalapos elöljárók döntenek, a helyi fiatalságra viszont üdítő színfoltként hat Elvira megjelenése. A fiúk bámulják, a lányok is ragaszkodnak hozzá. Természetesen ez nem tetszik a város vezetésének, mivel szerintük rombolja az erkölcsöket. És amikor előkerül egy varázskönyv Elvira környezetében, egy elavult, Salemig visszamenő törvény alapján boszorkánysággal kezdik vádolni. A szavakat tettek követik, Elvira hamarosan a börtönben találja magát, az ítélet sem késik sokáig, még az ügyvéd kiérkezésére sincs idő…

Elvira, a sötét hercegnő ma

Elvira jelenlegi is tartó hatása

A film 1988-ban készült, Elvira már akkor sem számított mai csirkének. A filmben pl. elhangzik egy varázslat kapcsán, amikor nem hisz a szemének, hogy “Sokat drogoztam a ’60-as években.” (Poén.) Ennek ellenére Elvira, avagy Cassandra Peterson a mai napig aktív, körülbelül ugyanazt csinálja, mint akkor. Ugyanúgy viselkedik, ugyanúgy néz ki (!). A YouTube-on a 2020-as halloweeni klipjénél egy kommentelő megjegyezte Elviráról, hogy “egy nemzeti kincs” Amerikában. 2002-ben volt még egy másik filmje, magyarul az Egy rém retardált család címet kapta. Jelezve, hogy ez valahol még a B kategóriánál is lejjebb van. Azt egyelőre sajnos nem sikerült megszerezni magyar nyelven sehol az interneten.

Felröppent a hír tavalyelőtt, hogy esetleg új filmmel rukkolna elő Elvira, de közbejött a vírushelyzet, és mivel (most utánanéztem) a színésznő vészesen közeledik a 70-hez, erre egyre romlanak szerintem az esélyek. Még arra lennék kíváncsi, hogy mit szól hősnőnk azokhoz a számítógépes játékokhoz, amik a kaland- és szerepjáték elemeket ötvözve némi akcióval, a ’90-es években C64-en készültek róla, és sok más egyéb platformon is bemutatásra kerültek, mert ezekről nem szokott nyilatkozni. Nekem is vészesen fogy az arra használható időm, hogy ezeket végigjátsszam.

Az Elvira, a sötét hercegnő, megtalálható az Elvira a sötétség hercegnője változatban is: Elvira film linkje.

Film, Horror, Humor
Mintha kizártak volna a saját bulimból, másnaposan kávézgatok különféle presszókban, várva, hogy elkezdődjön végre az életem afterpartija. / In Progress: DE-BTK kommunikáció-médiatudomány, újságíró szakirány / robi781030@gmail.com

Szólj hozzá Te is!