Eliza / Doctor

Eliza / Doctor

Az Eliza programot Joseph Weizenbaum tervezte 1966-ban, azzal a szándékkal, hogy a program képes legyen részt venni emberrel vagy egy másik programmal folytatott beszélgetésben. Nevét a szegény családból származó virágáruslányról, Eliza Doolittle-ről kapta, akit G. B. Shaw Pygmalion (1912) című színdarabjában egy híres fonológus professzor tanít előkelő beszédre és viselkedésre. Az Eliza program egy paródia a gyenge mesterséges intelligencia kutatására. Joseph Weizenbaum csodálkozott, hogy sokan komolyan vették, közöttük én is, mert egy csomó helyen meg van említve.

Adatbázisában több szó és kifejezés, és az ahhoz tartozó válasz-sablonok szerepelnek. Ha a beszélgetőtárs kommunikációja tartalmazza valamelyik kulcsszót, az algoritmus véletlenszerűen kiválaszt egy, a szóhoz társított elemet adatbázisából, és megalkotja a választ. Az algoritmus sajátos mellékhatása, hogy a program hasonló stílusban válaszol, mint egy Rogers-i személetű terapeuta: gyakran tükrözi vissza beszélgetőpartnere mondatait, formálja át kérdésekké kijelentéseit, bátorítja őt az adott téma kifejtésére. Ezzel a viselkedéssel az algoritmus alkotója igyekezte megkerüli azt a problémát, hogy a program adatbázisában nem szerepel valódi ismeretanyag a világról.

Az Eliza, különösen a Doctor nevű szkriptje egy paródiáját adja a nem-irányított stílusú pszichoterapeutának egy első alkalmas pszichiátriai interjún. A programot hamar le lehet leplezni, de az értelmes személlyel folytatott párbeszéd illúziója akár több beszélgetés után is fennmaradhat. A viszonylag egyszerű algoritmus ellenére számos anekdota kering arról, hogy a program annyira meggyőző volt, hogy egyesekben érzelmeket ébresztett a számítógéppel való beszélgetés. Az Eliza volt az egyik első chatbot, ami alkalmas volt elvégezni a Turing-tesztet. (A Turing-teszt azt vizsgálja, hogy egy adott gépezet képes-e olyan válaszokat adni, mint egy ember.) Eredetileg valami MAD-slip programnyelven íródott, de az évek során elkészült a C64-es és a JavaScript átirata is. Megpróbálom majd valamelyiket az oldalon prezentálni.

, ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.