Bezártság, hit, misztika

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

A Nyíregyházi Televízió a járványhelyzetre való tekintettel Bezártság, hit, misztika címmel online konferenciát szervezett, melyben a járvány lakosságra gyakorolt hatásáról volt szó. A megszólalók a nyíregyháziak kitartását szerették volna erősíteni, kedvüket, moráljukat javítani a járványhelyzetben. A műsor szombaton este 19:00-kor kerül adásba, felvételről visszanézhető online is.

A beszélgetés résztvevői között volt Fekete Zita pszichológus, a Debreceni Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársa, aki a témával kapcsolatos meglátásait publikálta a Mindennapi Pszichológia című magazinban, és most a tévénézők rendelkezésére bocsájtja.

Papp József lelkipásztor, a nyíregyházi evangélikus közösség vezetője szintén részt vesz a beszélgetésben, prédikációiban, beszédeiben sokat foglalkozott a témával.

A harmadik meghívott Kiss Emília, a misztikus jelenségek és a mágia szakértője, asztrológus és horoszkópkészítő, a szokatlan helyzet mindennapjainkra gyakorolt különös hatásaival foglalkozik.

A műsort vezeti és moderálja Nagy Boglárka, a Nyíregyházi Televízió riportere.

N. B.: Üdvözlöm a megjelent vendégeket, első kérdésem az, hogy miben látják, hogy az emberek hiányt szenvednek a járvány időszaka alatt, miben kell nekik a segítség.

F. Z.: Fő problémának a személyes interakciók hiányát látom, az emberek izolálódtak a járványhelyzetben, a mindennapok megsínylik a társas kapcsolatok hiányát. Az emberek ingerlékenyebbek, türelmetlenül várják már a kialakult helyzet végét.

P. J.: Úgy gondolom, a lelki élet szenved csorbát ebben a járványhelyzetben, az emberek nem találják a kapcsolatot Istennel, nincs alkalmuk a vallási életük gyakorlására olyan mértékben, mint igényük lenne.

K. E.: Mivel kevesebb esemény történik, sajnos, úgy veszem észre, a misztikum visszavonul az emberek életéből, nincsenek csodás találkozások, a mindennapi élet a hátköznapi teendőkre redukálódott.

N. B.: Mi lehet a helyzet megoldása, milyen javaslatokat tudnánk adni az embereknek?

F. Z.: A mindennapok kapcsolattartása során használják sűrűbben az online felületeket, figyeljünk oda jobban egymásra, ha valakinek problémája van, forduljunk oda hozzá, és segítsünk neki. Ha mi magunk szorulunk segítségre, ne félünk tanácsot kérni másoktól.

P. J.: Mindenképpen a lelkünk ápolására figyeljünk oda. Keressük a kapcsolatot Jézussal, hisz köztünk jár. Kövessük nyomon minden lépését, és kövessük útjait, hiszen így rajta tarthatjuk a szemünket a mindennapok aktualitásain is.

K. E.: Tökéletes megváltáson gondolkodni nem lehet. Az ember útját csillagok választják meg. Sorsunk eleve elrendeltetett, asztrológia által.

P. J.: Köszönöm, Emília, hogy figyelmeztet az emberi tökéletlenségre, de szeretném felhívni a figyelmét, hogy Krisztus urunk eljövetele és az eleve elrendeltség nem mond ellent egymásnak, sőt éppen erősíti egymást, minzót ahogy az ókori kultúrák, pogány ünnepek vallásai is az egyház által nyernek szentesítést, újra tematizálást, átörökítést egy új kor eljövetelére.

F. Z.: Örülök, hogy a mai korban az egyház és az asztrológia ennyire egyet tud érteni, bizonyos dolgokban. Szerencsére korunk emberek kedveli a kompakt dolgokat, és mindig örül, ha összefutnak a kezében a szálak, és egy helyről töltekezik vallásos és modern tudományos ismeretekkel. A lélektan szerint az emberek már nem akarnak minden sarokban szellemet látni, az itt és a most realitása a fontos. És az emberi interakciók. Figyeljünk oda egymás gesztusaira, mimikáira, de ne csak a szó szerinti, hanem átvitt értelemben is. Posztmodern korunkban a világunk szegmentálódott, mindannyian filterbuborékban élünk. Ajánlani tudnám például, hogy alakítsunk olvasóköröket, szövegek értelmezése sokat segít, kiváló agytorna, és fejleszti a vitakészséget is.

N. B.: Hogyan látják az emberiség jövőjét az elkövetkezendő közeli és távoli jövőben?

K. E.: A csillagok évmilliárdok óta bolyonganak a világegyetemben, alakítják a világunk sorsát, azt mondják az ókori bölcsek, csillagpor vagyunk, tehát csillagok formáltak minket ilyenné.

P. J.: Én hiszek a részleges és teljes megváltásban is. Az egyház modern eszközökkel igyekszik modern válaszokat közvetíteni az emberek felé. Kevesen tudják, a Bibliának például öt féle olvasata lehetséges, de ezzel nem fárasztanám most a hallgatóságot, a teológia egy mindig megújulásra képes tudomány, az embereknek kiváló útmutatás például a Tíz parancsolat vagy a Hegyi beszéd. Izgalmas viták folynak az egyházban például az Ó- és Újtestamentum egybetartozásáról, a szentség mibenlétéről A Biblia idők soránt történt összeszerkesztettségétől a Vulgatatól vagy Italatól napjainkig, szent és nem szent iratok érvényességéről, például a Holt-tengeri tekercsek mibenlétéről.

F. Z.: Szerintem a jövő útja a kibernetika, az irányítás -és vezetéstudomány, gép és ember együttélésének harmonizálása. Sokan nem tudnak mit kezdeni például az okos házak, robotok, Alexa megjelenésével. Viccesen azt szoktam mondani, hogy a gép is ember vagy azzá válhat. A mesterséges intelligencia kutatása ígéretes terület, remélem, izgalmas jövő elé nézünk.

Filozófia, Írások, Újságírás
Mintha kizártak volna a saját bulimból, másnaposan kávézgatok különféle presszókban, várva, hogy elkezdődjön végre az életem afterpartija. / In Progress: DE-BTK kommunikáció-médiatudomány, újságíró szakirány /

Szólj hozzá Te is!