Az antidepresszánsok nem javítják az életminőséget

Az antidepresszánsok nem javítják az életminőséget

Írta: Peter Simons, Mad In America, 2022. április 25

Egy új tanulmány szerint az antidepresszánsok szedése nem javítja az életminőséget. A tanulmány több millió amerikait hasonlított össze (mindegyik depressziós betegséggel diagnosztizáltak), akik vagy használtak vagy nem használtak antidepresszáns gyógyszereket.

“Az antidepresszáns gyógyszerek használatának valós hatása nem javítja tovább a betegek HRQoL-ját [egészségügyi életminőség]” – írják a kutatók.

Az adatok a US National Medical Expenditures Panel Survey-től (MEPS) származnak. A kutatók azt írják, hogy 17,47 millió embernél diagnosztizáltak depressziót, és valamivel több mint felük kapott antidepresszánst (57,6%). A fehér nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták a depressziót, és antidepresszánst írtak fel.

A kutatást Omar A. Almohammed vezette a szaúd-arábiai King Saud Egyetem klinikai gyógyszerészeti tanszékén. Megjelent a lektorált nyílt hozzáférésű PLOS One folyóiratban.

Image of a young girl looking at a handful of antidepressants. The concept of psychological disorders in teenagers due to social networks. Mixed media
 

A HRQoL-t az SF-12 nevű felmérés segítségével mérték, amely két összetevőből állt, a fizikai összegzésből (PCS) és a mentális összegzésből (MCS). A kutatók nem találtak különbséget az MCS-ben vagy a PCS-ben az antidepresszánst szedők és azok között, akik nem szedtek.
Azt írják, hogy az elemzés „nem mutat szignifikáns különbséget a kiindulási állapottól a követésig az antidepresszáns gyógyszert kapók két kohorsza között azokhoz képest, akik nem kaptak (PCS: – 0,35 vs. – 0,34, p-érték 0,9595; MCS: 1,28). vs. 1,13, p-érték 0,5284).

Érdekes módon a tanulmány médiában a pszichiáterek, akik nem voltak kapcsolatban a kutatással, azt állították, hogy a kutatók nem ellenőrizték a depresszió kiindulási súlyosságát, ami egyszerűen hamis. A szerzők szerint igaz, hogy „a MEPS nem ad tájékoztatást a depresszió súlyosságáról”.

Almohammed et al. írják le, hogy a „különbségelemzés különbségét” alkalmazták, hogy „hasonlítsák össze az egyes alanyok követési szintjeit egyéni alapszintjeivel a PCS és MCS esetében, és megvizsgálják a csoport általános változását, aminek minimálisra kell csökkentenie ennek a tényezőnek a hatását az átfogó elemzésből.”

A klinikai vizsgálatok során az antidepresszánsok gyakran nem győzik le a placebót. A New England Journal of Medicine legjobb orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint az összes antidepresszáns vizsgálat 49%-ában a placebo ugyanolyan jó volt, mint a gyógyszer. Még a pozitív vizsgálatokban is az antidepresszánsok következetesen kevesebb, mint 3 ponttal jobbak a placebónál a Hamilton-depressziós skálán (53 pontos mérőszám), amit a kutatók klinikailag kimutathatatlan különbségnek neveztek.

A jelenlegi tanulmányban Almohammed et al. idézze ezeket az eredményeket: „A különbség a placebóval és a kezelt csoportokkal nagyon minimális volt a metaanalízisekben, amelyek publikált tanulmányok adatait is tartalmazták, és amikor a nem publikált tanulmányok adatait publikált tanulmányokból származó adatokkal kombinálták, a különbség statisztikailag jelentéktelenné vált, sőt klinikailag is. észlelhetetlen.”

Almohammed és munkatársai szerint eredményeik azt mutatják, hogy a klinikusoknak a pszichoterápiát és más, kevésbé tolakodó intézkedéseket kell első vonalbeli beavatkozásként fontolóra venniük az antidepresszáns felírása előtt vagy mellett.

Azt írják: „Újra át kell gondolni a nem gyógyszeres terápia, ezen belül a pszichoterápia jelentőségét és elhelyezését a klinikai gyakorlati irányelvben. Az orvosoknak, főként az alapellátást nyújtó szolgáltatóknak, akik a legtöbb ilyen beteget ellátják, szükség lehet arra, hogy átgondolják a depresszióban szenvedő betegek beutalását valamilyen nem gyógyszeres terápiára, például viselkedésterápiára, pszichoterápiára, szociális támogató foglalkozásokra vagy oktatásra a kezelés megkezdése előtt vagy alatt. ezek a betegek antidepresszáns gyógyszereket szednek.”

 

****

Almohammed, O. A., Alsalem, A. A., Almangour, A. A., Alotaibi, L. H., Al Yami, M. S., & Lai, L. (2022). Antidepressants and health-related quality of life (HRQoL) for patients with depression: Analysis of the medical expenditure panel survey from the United States. PLOS One. Published online on April 20, 2022. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0265928 (Link)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.