“A szabadság terápiás hatású”: Trieszt mentális egészségügyi “forradalma”

Mad In America, 2019. július 19.

A BBC/People Fixing the Worldből: “Minden évben, mentális egészségügyi szakemberek a Föld minden pontjáról érkeznek Triesztbe, Olaszországba, hogy lássák, mit tanulhatnak a város mentális betegségekhez való hozzáállásáról.

1978-ban, Trieszt “mentális forradalmat” vitt végbe az olasz egészségügyi ellátó rendszerben, bezárva a pszichiátriákat, és véget vetve a páciensek korlátozásának. Ma a város “együttműködő centruma” a World Health Organization-nek, ami elismeri úttörő munkáját.

Ammar Ebrahim riporter megnézte, hogy működik Triesztben a rendszer – az informális közösségi közponntoktól, ahova az emberek kerülnek, és addig maradnak, emeddig szükséges, azokig az üzletekig, amik karrier lehetőségeket kínálnak azoknak, akik kereztülmentek a rendszeren.

Hallottuk a “nem zárt ajtós” város koncepciójáról, és megkérdeztük Trieszt hogy foglalozik az egyéb közösségekben “veszélyesnek” ítélt páciensekkel.

Audio: https://www.bbc.co.uk/sounds/play/w3csz1nm

Video: https://www.bbc.com/news/av/stories-49008178

‘Freedom Is Therapeutic’: Trieste’s Mental Health ‘Revolution’

Share:

Author: Robert Webbesh

Mintha kizártak volna a saját bulimból, másnaposan kávézgatok különféle presszókban, várva, hogy elkezdődjön végre az életem afterpartija. / In Progress: DE-BTK kommunikáció-médiatudomány, újságíró szakirány / robi781030@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.