A mentális jólét kapcsolata a társadalmi igazságossággal

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Írta: Samantha Lilly, Mad In America, 2020. október 22.

Azok az emberek, akik olyan országban élnek, ami nagyobb társadalmi igazságosságot biztosít, inkább mozdulnak el a nagyobb boldogság felé egy új tanulmány szerint a Journal Community Psychology című folyóiratban. Salvatore Di Martino, a Nápolyi Egyetem kutatója és Isaac Prilleltensky, a Miami Egyetem kutatója azt találta, hogy a társadalmi igazságosság és méltányosság nagy szerepet játszik a boldogság az összetartozás érzésében, és a sikeres élet elérésében az Európai Unióban.

Di Martino és Prilleltensky írja:

A társadalmi igazságosság az egyik legerősebb előrejelzője a nemzeti boldogságnak. Miután állandó szinten tartva, mind a egyéni és az országos szintű mutatókat, növelve a társadalmi igazságosság szintjét, az Eu tagállamok között, szintén növekszik a nemzetek tagjainak az életbeni sikerességi szintje.”

Társadalmi igazságosság

A nemzetek és kultúrák közötti kutatás az élet sikerességére és a boldogságra vonatkozóan, azt találta, hogy a boldogság több, mint jól érezni magunkat. Az olyan társadalmi problémák, mint a magas munkanélküliség vagy a perifériára szorult néprétegek diszkriminációja összefüggött a magasabb öngyilkossági mutatókkal és a mentális betegségekkel. Habár, ritkán végezték nagy számban őket, a nemzetileg szponzorált felmérések az állampolgárok életbeli sikerességéről, függenek attól, hogy mennyire elutasító vagy befogadó a politika viszonya a boldogsághoz.

A tanulmány: „A boldogság mint méltányosság: A kapcsolat a nemzeti életbeli megelégedettség társadalmi igazságosság között az EU országaiban”, arra készült, hogy hiánypótló legyen az élet sikerességének a kutatásában. Az szerzők azt írják, hogy: „a közösségi pszichológia híjával van a kézzel fogható mennyiségi bizonyítékoknak, annak szemléltetésére, hogy közvetlen kapcsolat van a társadalmi igazságosság és az életbeli sikeresség között, különsen a makroszintű elemzésben… nehéz mennyiségi mutatókat találni, amik kapcsolatba hozzák a társadalmi igazságosságot a boldogsággal vagy a jóléttel.”

Di Martino és Prilleltensky ki szeretné tölteni ezt az űrt a tanulmányban, feltételezve, hogy a Social Justice Index (Társadalmi Igazságosság Index), SJI egy jelentőségteljes előrejelzője lenne az életbeli sikerességnek az Európai Unióban. A SJI az igazságosság két megfogalmazásából jön létre, az elosztási igazságosságból, és a képességbeli megfogalmazásból.

Az elosztási igazság a „megvalósulása az egyenlő lehetőségeknek és esélyeknek” – azt jelenti, hogy erőfeszítés történik annak irányában, hogy egyenlően osszák el az erőforrásokat az emberek között, akik használni szeretnék őket. Amíg a képességbeli megközelítés kiemeli, hogy alapvetően „jogosnak” tekinthető még akkor is, ha valakinek nincs meg kezdetben a képessége, hogy elérje.

A SJI hat területéből áll a társadalmi igazságosságnak: szegénység megelőzés, azonos szintű oktatás, munkaerőpiac elérése, szociális összetartozás, nem diszkriminalizálás, egészség és nemzedékek közötti igazságosság.

Di Martino és Prilleltensky elsődleges mintája a tanulmányban 169803 személyből áll az Európai Unió 28 országából, hét megfigyelési időszakban mérve 2008 és 2017 között, ami összesen 168 megfigyelést jelent. A tanulmány pusztán egy másodlagos adaton alapszik, amire a szerzők úgy hivatkoznak, mint „Eurobarométer”-re. Az Eurobarométer, amit az Európai Közösség fejlesztett ki, az életbeli sikerességet egy egyszerű kérdéssel méri: „mindösszesen, Ön nagyon elégedett, meglehetősen elégedett, nem nagyon elégedett, vagy egyáltalán nem elégedett az életével?

Amikor értelmezték a kérdést a SJI méréssel kapcsolatban ez a kérdés azt az eredményt hozta, ami megerősítette Di Martino és Prilleltensky feltételezését, hogy a társadalmi igazságosság egy jelentős meghatározója az életbeli sikerességnek nemzeti szinten.

Ezek az eredmények a tanulmány korlátozott voltával együtt értelmezendők. Például a Társadalmi Igazságosság Index (SJI) olyan normatív/filozófiai magyarázatát adja a társadalmi igazságosságnak, amit nehéz mennyiségi mérésekre lefordítani. Talán még fontosabb, hogy annak ellenére, hogy a mintavételt kiterjesztették egy hatalmas mennyiségű népességre, az emberek, akik részt vettek a vizsgálatban, minden országban, minden évben, csak kis részét tették ki a lakosságnak. Ennélfogva, a szerzők azt javasolják, óvatosan kezeljük az eredményeket az Európai Unióban és azon túl.

A korlátozottsága ellenére, a tanulmány megerősíti annak szükségességét, hogy figyelemmel kísérjük a pszichológiai dinamikát az emberek személyes szintjén, abban a társadalmi, politikai, gazdasági kontextusban, amelyikben a személy az életét vezeti. Egyébként ezek a dinamikák az egyének személyes tapasztalatával, és kiválóan lehetnek legfőbb előrejelzői bárki életbeli sikerességének.

Mental Wellness Tied to Social Justice Policies, Study Finds

Mad In America
Mintha kizártak volna a saját bulimból, másnaposan kávézgatok különféle presszókban, várva, hogy elkezdődjön végre az életem afterpartija. / In Progress: DE-BTK kommunikáció-médiatudomány, újságíró szakirány / robi781030@gmail.com

Szólj hozzá Te is!