News Updates

Home » Pszichiátria » A Mátrix és a lélektan kopernikuszi fordulata

A Mátrix és a lélektan kopernikuszi fordulata

Szerintem nagyon sokan látták a Mátrixot. Ki józanul, ki részegen. Úgy volt, hogy 1998-ben eléggé be voltam rúgva, és 2 filmet vetíttetek egy időben azon a főiskolán, ahova jártam: a művész klubban az 1984-et, a kerengőben (vagy hol) a Mátrixot. Én eléggé progresszív voltam ahhoz, hogy a Mátrix vetítésére menjek. Lehet, ha az 1984-et nézem meg, az életem másképp alakul. Mintha a kék és a piros pirula között ott és akkor választhattam volna. Ha az 1984-et nézem meg, nem látom a Mátrix folytatásait sem, ami átment akciófilmbe, nem olvasom azokat a tanulmányokat (vagy nem értem meg), amiben a Mátrixot a Csillagok háborújához, Neo-t Jézushoz és Buddhához hasonlítják. És nem kezdek el azon gondolni, hogy mennyi igazság van abban, hogy lehet, hogy ez nem a valóság, hanem valójában a tényleg ott fekszünk valahol bedrótozva, és arról sajnálkozunk, hogy a világ egy hologram.

Most tekintsünk el attól, hogy Puzsér Róbert és beszélgetőtársa hallott-e valaha a Skizofrénia undergroundról, vagy sem, hatottam-e én a világra, és mennyit… Egy pszichiáternő egyszer elkezdte az egómat erősítgetni, hogy higgyem el, hogy hatok a környezetemre. Mondtam neki, hogy nem hiszem el, hanem tudom. Kíváncsi volt, honnan tudom. Onnan tudom, mondtam, hogy január hónapban a látogatottsága százezres volt a blogomnak az Origón. Erre azt mondja, nem tudja, mi az Origo, meg úgy általában az internet, de higgyem el bízvást, amit mond. Na, jó, elhittem. Aztán a sors fintora, hogy magamból eléggé kikelve “váltam el” ettől a “progresszív” pszichiáternőtől, ő pedig a gyógyszeradag duplázását javasolta (mi mást), ami azóta sem történt meg. Azt kell, hogy mondjam, hála Istennek. Azzal egy időre kivontak volna a forgalomból.

Ezek után nézzük, mi volt a figyelemre méltó ebben a beszélgetésben. A beszélgetésben az volt figyelemre méltő, hogy a beszélgetőtársak valamiféle olyasmi fordulatot vízionálnak, mint Kopernikusz vagy Giordano Bruno hatására. Kopernikusz még megúszta a dolgot ejnye-bejnyével, amikor azt állította, hogy a Föld mozog, vagy mit csinál, kering a nap körül, Giordano Bruno viszont nagyon rosszul járt a hermetikus hagyományokkal, és az univerzum elméletével (hogy ti. nem a mi naprendszerünk az egyedüli), mert megégette az Inkvizíció. A pszichiátriát szokás modern kori Inkvizíciónak nevezni, és nem is nagyon fogunk nagyon mellé, pláne kellemetlen skizofrén nézőpontból ellenük beszélni, ugyanis valamennyire a kezükben vagyunk, és mindent megtesznek (a maximumot, amit lehet), hogy megkeserítsék az életünket, meg az ilyesfajta gondolatok megfoganását. Csak az a kérdés, hogy Kopernikuszként vagy Giordano Brunóként végzi az ember. Nagyon nem mindegy. Nagy álmom, amiért ezeket a tartalmakat létre hoztam, hogy még az én kedves énidőmben jöjjön létre ez a fordulat, ne kelljen rá generációkat várni. Arról már rég letettem, hogy az én nevemhez kötik majd, ismerve a média természetét, de annak örülök, hogy részese lehetek, mert annak idején (és most is) egy csomó kavicsot dobtam az óceánba. Nem szaporítom tovább a szót, a lényeg itt úgyis Puzsér, ez neki egy megmondás, nekem viszont az életem egy szakasza.

Egyelőre nem tudtam videót beilleszteni, így csak linket adok… Nem, mintha lenne hozzá kép, csak egy rádióadás. És ha ezek után valaki még mindig kíváncsi az álláspontomra a témában, a személyes véleményem az, hogy ebből még a mi életünkben akkora botrány lesz, hogy csak úgy füstöl. És igen, szeretnék ott lenni/részt venni benne. Nézetem szerint a pszichiátria nem állami hatáskör (csak egy torz állam az államban, “mentális betegeknek”), a skizofrénia nem orvosi hatáskör, hanem merőben bölcseleti probléma. Ami rengeteg határterület bevonását teszi lehetővé, ma még ezoterikusnak tekintett tudományok, hermetikus hagyományok, az ókori, naiv tudatformák tanulmányozása, a vallások, a folklór, a sámánizmus, stb. De még egy olyan “alkalmazott vallási filozófiát” is többre becsülök a pszichiátriánál, mint a szcientológia. A pszichiátria eljátszotta a maga kis keresztes háborúit ellenünk, ideje visszatérnie oda, ahová való, a lombikjai és kémcsövei közé. A műsorban elhangzott még, hogy a világ kultúrtörténetének egy jelentős részét (harmadát? kétharmadát?) skizofrének hozták össze. És most likvidálni akarják őket, a tudomány nevében. Van egy rossz hírem: nem fogják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 items - Ft
"A blog a legnagyobb nyilvánosság előtt gyakorolt magány." - Balla D. Károly, mint tudjuk.