A Búra Alapítvány mint a sikeres sorstársi segítő fórum üzemeltetője

A Búra Alapítvány mint a sikeres sorstársi segítő fórum üzemeltetője

Simon Sinek: Kezdj a miérttel című könyve alapján

A BÚRA lelki zavarokkal, problémákkal küzdő sorstársak, valamint hozzátartozóik közösségi segítő oldala. A honlapot a közösség tartja életben, a közösség a szíve-lelke. Az admin feladatokat Babarczy Eszter látja el, aki  2000-ben, sorstársként, megalapította az első Búrát. A közösség a Norvég Civil Alap támogatásával jött létre, egy Drupal felületű honlap, ahol az érintettek fórumozhatnak, blogolhatnak. Mivel a Norvég Civil Alap forrásai időközben elapadtak, a Búra fenntartása többször kérdésessé vált. Ilyen feltételek mellett vette át a honlap üzemeltetését Gácsi Krisztián, aki hirdetéses modellel tudta tovább üzemeltetni az oldalt. Az oldal működéséhez szükséges pénzt a reklámbevételek biztosítják, fő reklámpartner a Google AdSense, de időről időre a tagok is hozzájárulhatnak valamennyi összeggel a felület fenntartásához. Időről időre Búra találkozókat szerveznek, többnyire Mályiban és Budapesten, ahol a tagok személyesen is találkozhatnak egymással. A legközelebbi ilyen találkozó május 20-án lesz, Mályiban. Spontán kezdeményezésekre is szoktak kisebb találkozók kialakulni, például Budapesten, a West Endben, a tagság java része ugyanis budapesti. Ezek a találkozók általában jó hangulatban szoktak lezajlani.

Simon Sinek szerint egy vállalkozásnak három kérdésre kell tudni jól megfelelni, a Kezdjük a miérttel! című könyv szerint, méghozzá a „Miért?”, „Hogyan?” és „Mit?” kérdésekre.

A Miért? kérdésre a válasz egyszerű: Kellett Magyarországon egy segítő jellegű felület, ami ellátja a lelki zavarokkal foglalkozó emberek számára egy találkozási, kapcsolódási pont fenntartását, ide elvileg bármilyen lelki vagy mentális zavarral élő ember fordulhat, ha segítségre, vagy barátra vagy csak simán sorstársi megértésre, szimpátiára van szüksége. Az oldal szándéka szerint kiegészítője kíván lenni a gyógyszeres terápiának, a szakemberek kompetenciáján kívül a lelki zavarral élők az élet minden területén kaphatnak segítséget egymástól, tanácsokkal látják el egymást, segítséget nyújtanak egymásnak.

Bár az oldal olyan céllal indult, hogy az itt megjelentek blogokon és fórumokon keresztül (egy időben chat is volt, elég sokáig, belső üzenetküldés is van) segíthessenek egmáson, tarthassák egymással a kapcsolatot, az internetes trendek változása azt eredményezte, hogy a Bura fórum közösségi tere egy lelki sérülésekkel élő influenszer társaság gyűjtőhelye, holott kezdetben influenszerkedésről szó sem volt. Mostanában aki belép, és felvállalja magát, akár egy nick erejéig is, automatikusan influenszerré avanzsál, a rendszer eredeti szándékától eltérően. Ehhez hozzájárultak a fiatalok internetezési szokásai, akik nem szívesen nyilvánulnak már meg az online térben, nem hajlandóak vállalni a véleményüket közösség előtt, mindenhol inkább vállalják magukat, mint nyilvános közösségi térben. Így születnek meg az utcai kommentelők, akik a neten nem mernek hozzászólni, nyilvános közösségi térben, nehogy nyoma maradjon a megnyilvánulásaiknak, az utcán nagyszerűek, véleményvezérek. Nagyon bátrak, azt kell, hogy mondjam. Mostanra, amikor felnőtt egy egész olyan generáció (a Z), amelyik nem hajlandó felelősséggel vállalni a saját véleményét, hanem hajlamos inkább a fórumozókat influenszereknek tekinteni, és kívülről kibicelni, nagy szükség van a Búrához hasonló kezdeményezésekre, hogy ezeknek az embereknek a hangja is jelen legyen a köztudatban. Jellemzően az X és Y generáció tagjai alkotják a közönséget, de vannak „Boomerek” is, szép számmal. A fiatalok közül alig akad 1-2 új hang, aki hajlandó lenne vállalni magát (neadj’ isten késztetése lenne ilyesmire). Pedig a felület minden kommunikációs formát felvonultatott fennállása során: blog, fórum, chat, rádióműsorok, személyes találkozók, a fiatalabb generációnak egyik sem adott sem iheletet, sem inspirációt.

És már el is érkeztünk a Hogyan? kérdésre adott válaszig. A felület adott, csak regisztrálni kell, amit azért nagyobb számban tesznek meg, effektíve hozzászóló azonban viszonylag kevés van. Van olyan időszak, amikor alig 1-2 ember lelkesedése hajtja előre a folyamatos kommunikációt, egyébként én is tag vagyok a felületen, sajnos egyéb teendőim miatt (pl. egyetem) ritkán szólok hozzá. Ennek ellenére a nézettség az egyes időszakokban jelentősen emelkedik a statisztikákról közzé tett adatok alapján. A közösséget a tagok aktivitása mozgatja, lényegében aki kézben tartja az egészet, kiszervezi a tartalmat, a tartalmogyártást, a crowdsourcing elve alapján, és az emberek örömmel élnek is a lehetőséggel. Nemcsak másokon segítenek ezzel, de saját sorsukat is könnyebbé teszik, amikor megosztják az életüket, tapasztalataikat. Az ismertséggel előnyök is járnak a mindennapi életben: Az ellátó rendszerben nem részesülnek olyan durva bánásmódban, mint sok helyen, igyekeznek az ilyen „influenszerekkel” kesztyűs kézzel bánni. Bár ők magukat egyszerű fórumozóknak szokták felfogni, akik néha blogot is írnak az aktuális állapotukról, érzéseikről, a társadalom felfogása mindezekről, sajnos, teljesen más, és itt mindegy az eredeti szándék, itt is a többség látásmódja érvényesül, szerintem, ebben a kérdésben. Mindezzel a fura, kifacsart látásmóddal, a társadalom felől, eléggé messze kerültünk a fórum eredeti funkciójától, de a lényeg, gondolom, minden esetben az, hogy a tagok jól érezzék magukat, a többi mellékes.

Eljutottünk a Mit? kérdéséhez? Mit lehet a közönséggel megosztani? Gyakorlatileg mindent, ami a hétköznapi életet illeti, információkat betegségekről, gyógyszerekről, hozzátartozókról, mindennapi élethelyzetekről, még külön „vigalmi negyed” is van, Vidám kávéház címmel, ahol nem vetik meg a lassan luxuscikknek számító élvezeti szereket sem. Ha ez is túlmegy egy ponton, arra való a függőségi topik, „Szerfüggőségek, ital, drogok, gyógyszer” címmel. Én magam sem vagyok teljesen ismeretlen egyik fórumrészben sem, tegyük hozzá.

És hogy milyen lelki zavarokkal fordulhatnak ide a kedves érdeklődők? Felsorolok néhányat, a teljesség igénye nélkül: szorongás, bipoláris depresszió, borderline személyiségzavar, paranoid skizofrénia, mániás depresszió, különböző szerfüggőségek, amik közül a legjellemzőbb az italfüggőség, és ezek vegyüléke, kereszteződése. Érdekes, hogy a manapság nagyobb fókuszt kapott állapotok, kórképek, például ADHD, figyelemzavar, nárcisztikus személyiségzavar, pszichopátia, nem igazán vannak túlságosan reprezentálva a fórumtopikokban, biztosan megvan ennek is az oka, nyilvánvalóan. Összefoglalva, ez egy nagyon jó sorstársi közösség, ami már évek óta bejáratottan működik, aminek a profi módon való menedzseléséért illik megjegyezni Babarczy Eszter és Gácsi Krisztián nevét.

, ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.